Gemeente Dronten


13-11-2008

Verkiezingen Waterschap Zuiderzeeland

Van 13 tot en met 25 november 2008 houdt Waterschap Zuiderzeeland verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur. Alle 26 waterschappen in Nederland houden in deze periode tegelijkertijd verkiezingen voor nieuwe waterschapsbesturen. banner Stem voor droge voeten

Door uw stem uit te brengen, bepaalt u wie er straks in het bestuur van Waterschap Zuiderzeeland zitten. Zo heeft u invloed op de keuzes die het bestuur maakt als het gaat om waterbeheer. Het nieuwe bestuur wordt gekozen voor een periode van vier jaar: van 2009 tot en met 2012.
We hopen dat u stemt en zo meebeslist over het beleid van het waterschap.

Waterschap Zuiderzeeland is overheid

Waterschappen zijn overheidsorganisaties. Ze zijn te vergelijken met gemeenten, ze functioneren op hetzelfde niveau. Alleen hebben ze een andere taak. De gemeente zorgt voor heel veel verschillende taken binnen een bepaald gebied, zoals groenonderhoud of wegenbeheer. Het waterschap maar voor één taak: het waterbeheer.

Een waterschapsgebied doorkruist gemeenten en provincies. Het gebied van Waterschap Zuiderzeeland omvat de gehele provincie Flevoland, een stukje Friesland (een wijk van Lemmer) en een klein stukje Overijssel (een stukje van de gemeente Steenwijkerland).

Waar stemt u voor? Stem voor sterke dijken

In november kunt u stemmen op kandidaten voor het bestuur van Waterschap Zuiderzeeland. Dit bestuur functioneert net zo als een gemeentebestuur. Bij waterschappen worden alleen andere namen gebruikt. Het bestuur van een waterschap bestaat uit een college van Dijkgraaf en Heemraden (vergelijkbaar met Burgemeester en Wethouders) en een Algemene Vergadering (bij de gemeente de Gemeenteraad).

In de Algemene Vergadering van het waterschap zitten de bestuurders die gekozen zijn door de inwoners van het gebied. Zij zijn de directe vertegenwoordigers van de kiezers. Zij nemen alle grote beslissingen binnen het waterschap. De Algemene Vergadering heeft 25 leden en komt één keer per maand bij elkaar, de vergaderingen zijn openbaar.

Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe bestuur kiezen de leden van de Algemene Vergadering uit hun midden de Heemraden (Wethouders). Ook dit zijn dus bestuurders die gekozen zijn door u.

Hoe kunt u stemmen? Stem voor schoon water

Om te stemmen op kandidaten voor het nieuwe bestuur hoeft u niet naar een stemlokaal, het stembiljet krijgt u per post. Bij iedere stemgerechtigde inwoner van Flevoland (18 jaar en ouder), valt rond 13 november een stembiljet op de mat. Op het stembiljet staat exact hoe u uw stem kunt uitbrengen. Het biljet stuurt u vervolgens gratis in de antwoordenvelop terug naar het waterschap.

Meer informatie?

Houdt voor meer informatie de kranten en uw brievenbus de komende periode in de gaten. Op de website van Waterschap Zuiderzeeland www.zuiderzeeland.nl vindt u ook alle informatie over de verkiezingen en de lijsten waarop u kunt stemmen. Heeft u geen idee op wie u moet stemmen? Kijk op www.kieskompas.nl welke lijst het beste bij u past.