Raad van State


donderdag 13 november 2008
10.00 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde om bestuurlijke maatregelen te nemen tegen twee nertsenhouderijen aan de Sterappellaan in Zeewolde. De Stichting Stuurgroep voor Ecologie en Milieu Zeewolde en een omwonende hebben om de maatregelen verzocht. Volgens hen beschikken de nertsenhouders niet over de vereiste milieuvergunning. Ook is sprake van stankoverlast, aldus de stichting. Het college heeft besloten geen maatregelen te treffen, omdat zij het voornemen heeft aan hen een vergunning te verlenen. In de tussentijd kan de situatie volgens het college worden gedoogd. De stichting en de omwonenden zijn het daar niet mee eens en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de milieuvergunning die het college inmiddels heeft verleend aan één van de nertsenhouderijen. Het gaat om een bedrijf met 9000 nertsen. Tegen die vergunning komen ook de Stichting Openbare Ruimte en de Stichting Bont voor Dieren in beroep. Zij vinden onder meer de uitstoot van ammoniak te hoog. (zaaknummers 200800592/1, 200800593/1 en 200800984/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk heeft verleend voor winkelruimte, een parkeergarage en 19 appartementen aan de Parallel Boulevard in Noordwijk. De Vereniging van Eigenaars Koningin Wilhelmina Boulevard en meerdere omwonenden zijn het niet eens met de vergunning. Hun bezwaren zijn door het college echter niet inhoudelijk behandeld. Volgens het college kan de vereniging niet als belanghebbende bij de vergunning worden aangemerkt en daarom geen bezwaar maken. De omwonenden hebben hun bezwaren volgens het college te laat ingediend. De Vereniging en de omwonenden zijn het niet eens met de beslissingen van het college en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hun eerdere beroep is in maart 2008 door de rechtbank in Den Haag ongegrond verklaard. (zaaknummer 200802899/1)

11.30 uur

Zitting over de sluiting door het college van burgemeester en wethouders van Oost-Gelre van de Grensweg in Lievelde voor gemotoriseerd verkeer ter plaatse van de spoorwegovergang. Het college heeft de weg afgesloten, omdat zij het aantal spoorwegovergangen wil terugbrengen. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met de sluiting. Zij vinden onder meer dat het college niet de overgang bij de Grensweg, maar die bij de Kamperweg had moeten afsluiten. De omwonenden zijn in een eerder beroep in september 2008 door de rechtbank van Zutphen in het gelijk gesteld. Het college is het daar niet mee eens en heeft hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt het college de Raad van State te bepalen dat zij nog geen nieuw besluit hoeft te nemen. (zaaknummer 200807755/2)

13.30 uur

Zitting over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend voor de herinrichting van de Vijfsprong in Tilburg. Het gaat om het pleintje bij café Langeboom op de hoek Tuinstraat/Noordstraat. De Vereniging tot behoud van beschermd stadsgezicht de Vijfsprong is tegen de herinrichting en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreest voor aantasting van het stadsgezicht en is onder meer tegen de kap van een oude zilveresdoorn op het plein. Hun bezwaren zijn in een eerder beroep in oktober 2008 door de rechtbank van Breda ongegrond verklaard. Om te voorkomen dat de werkzaamheden al beginnen, verzoekt de vereniging de Raad van State de vergunning te schorsen. Over dat verzoek gaat deze zitting. (zaaknummer 200807904/2)