Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"Westfriesesluis wordt uitgbreid"

Provincie investeert opnieuw in Westfriesesluis

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben deze week een amendement aangenomen van Noord-Hollandse Statenlid Gohdar Massom (PvdA) om de Westfriesesluis te Kolhorn geschikt te maken voor 500 ton schepen. Daarnaast is besloten de vaarweg tussen Kolhorn en Middenmeer te baggeren zodat deze geschikt wordt gemaakt voor grote schepen van 500 ton.

Tijdens de behandeling van de begroting 2009 van Noord-Holland diende Massom met groot succes een amendement om E 350,000 beschikbaar te stellen voor uitbreiding van de Westfriesesluis en de vaarweg.

Massom "De Provincie heeft dit jaar de Westfriesesluis gerenoveerd. Maar wij willen graag de sluis en vaarweg upgraden van 300 naar 500 ton schepen".

Er wordt jaarlijks 20.000 ton kunstmest aangevoerd per schip en 30.000 ton graan afgevoerd per schip via de Westfriesesluis. Door het afsluiten van het DSM fabriek in IJmuiden in 2010 kan het vervoer over water alleen rendabel wanneer de Westfriesesluis wordt aangepast voor het passeren van grotere schepen (type kempenaar, lengte 50 meter, breedte 6,60 meter, 500 ton);

Het bevorderen van vervoer op water past geheel binnen het streven van de provincie Noord-Holland in de beleidsnota's 'Netwerkstrategie en binnenhavens' en 'Water als economisch drager'.

Massom vindt dat de huidige capaciteit van de vaarwegen in Noord-Holland nog sterk is onderbenut, zo zijn files en congestie op het water onbekende grootheden. Hij verwacht met deze investering dat het vervoer op water in dit vaartraject in de toekomst gaat groeien.

*** EINDE PERSBERICHT ***