Gemeente Zederik


Financieel Beleid

Programbegroting 2009

Op maandagavond 10 november jl. was er een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk met als enig onderwerp de Programbegroting 2009.

Alle fracties gaven blijk van een goede voorbereiding. De teneur was kritisch positief.

De spits werd afgebeten door de VKG. Deze partij ervaart de voortgang op het gebied van woningbouw als teleurstellend. De VVD stak nadrukkelijk in op de klantgerichtheid, daarnaast kwamen de hoogte van de bouwleges en de OZB aan bod. Verder deed deze partij een oproep tot een toezegging met betrekking tot versnelling van de woningbouw. De ChristenUnie was content met de sluitende begroting en kon zich vinden in de extra euros voor strategisch beleid. Tevens werd er aandacht gevraagd voor onderwijskundige vernieuwing en de OZB. Het CDA trok het breed: jeugd, samenwerking, woningbouw en verkeer werden belicht. Ze staan voor een positieve insteek ten aanzien van de huidige ontwikkelingen op het gebied van woningbouw. De PvdA ziet een stevige reserve en is blij met de op orde zijnde financiën. Verder hopen zij dat de samenwerking in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden meer gestalte gaat krijgen. De SGP ziet een uitdaging in de bestuurlijke samenwerking en is benieuwd naar de volgende bestuurskrachtmeting. En ze hecht veel belang aan de nota Economie, voor het vertrouwen van de Zederikse ondernemer.

Het college gaat in eerste en tweede termijn uitgebreid in op de vragen vanuit de raad. De voorzitter, burgemeester Koen memoreert dat hij de toonzetting binnen de raadsfracties als positief ervaart en dat er de wil is om tot stappen voorwaarts te komen, al blijven er altijd verbeterpunten.

In het totaal zijn er vijf amendementen (door VVD (2) en Christen Unie (2) ingetrokken) en 1 motie ingediend. Het amendement van CDA, PvdA en SGP met betrekking tot de OZB* is door het college overgenomen. De motie van de ChristenUnie met betrekking tot lokaal onderwijs beleid is niet aangenomen.

Om 00.20 uur wordt de Programbegroting 2009 bij hamerslag vastgesteld.


*Amendement Programbegroting 2009 inzake OZB

Besluit


1. De verhoging van de OZB wordt voor het jaar 2009 gesteld op 0% in plaats van 3%


2. In de meerjarenraming voor de jaren 2010 e.v. de OZB verhoging vooralsnog te beperken tot het inflatiepercentage, thans geraamd op 3%


3. De storting in de reserve strategisch beleid alsvolgt te wijzigen:

2009 : 100.000,- i.p.v. 200.000,-

2010 : 0 (ongewijzigd)

2011 : 100.000,- i.p.v. 200.000,-

2012 : 100.000,- i.p.v. 300.000,-