Gemeente Smallingerland


Nieuw beleid detailhandel

Centrumfunctie en regionale functie beide versterken.

Smallingerland wil de positie van Drachten als gezellige winkelstad versterken en tegelijk ook aandacht houden voor ontwikkeling van detailhandel in de dorpen. Hiervoor is nieuw detailhandelsbeleid nodig. De gemeente heeft een bureau opdracht gegeven om uitgangspunten voor dat nieuwe beleid goed in beeld te brengen; hiervoor is maximaal EUR 25.000,- beschikbaar. Adviesbureau Broekhuis-Rijs gaat de opdracht uitvoeren.

Drachten wil een sterke centrumfunctie voor eigen inwoners en ook een sterke regiofunctie voor een verzorgingsgebied van 150.000 personen. Onderbouwing voor detailhandelsontwikkelingen is nodig. Men wil een aantrekkelijk en divers centrum creëren, met grote betrokkenheid van ondernemers, veel speciaalzaken, daghoreca en levendigheid. Hierbij moet ook geanticipeerd worden op de verdere ontwikkeling van de Drachtstervaart, Raadhuisplein, Vogelzang, De Kaden, Vrijburg en Noorderhogeweg. Ook de eventuele ontwikkeling van een station met bijbehorend stationsplein en de centrum-uitloopstraten Burg. Wuiteweg en Stationsweg moeten in het totaalbeeld passen.

Het nieuwe beleid moet ook aangeven welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn in dorpen waar winkelvoorzieningen verdwijnen. Een oplossing die onderzocht gaat worden, is het opzetten van concentratiepunten van voorzieningen en functies, die de leefbaarheid in de dorpen moet vergroten.