Gemeente Ubbergen


Ubbergen is goed
Persberichten

Bestuurskracht van de gemeente Ubbergen is goed

De gemeente Ubbergen heeft haar bestuurskracht in de periode van augustus tot en met oktober 2008 laten onderzoeken door middel van een bestuurskrachtmeting. De uitkomst hiervan is positief: de bestuurskracht van Ubbergen is goed.

De belangrijkste conclusies zijn dat de gemeente goed scoort als bestuurder van de gemeenschap; het gemeentebestuur staat midden in de gemeenschap, communiceert goed en is duidelijk in haar handelen. Verder blijkt dat de gemeente haar individuele en collectieve dienstverlening goed op orde heeft. Ook kwam uit de bestuurskrachtmeting naar voren dat de gemeente actief is in de intergemeentelijke samenwerking en daar een goede en duidelijke visie inbrengt. Een laatste conclusie betreft de strakke en efficiënte bedrijfsvoering van het gemeentebestuur; ze maakt keuzes bij de uitvoering en is in staat prioriteiten te stellen aan haar opgaven.

Ook al scoort Ubbergen over het algemeen genomen goed op uiteenlopende onderdelen, er zijn ook aanbevelingen voortgekomen uit de bestuurskrachtmeting. Eén van die aanbevelingen betreft het feit dat Ubbergen met het oog op toekomstige taken en vraagstukken die een gemeenteoverstijgende visie of benadering vereisen, allianties moet aangaan met derden (andere overheden of private partners). Daarbij moet het belang van de regio niet uit het oog verloren worden. Een andere belangrijke aanbeveling betreft de kaderstellende rol van de gemeenteraad. Deze zou meer aandacht moeten krijgen, bijvoorbeeld door het functioneren van de gemeenteraad nog tijdens de huidige zittingsperiode te evalueren

Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met de term "bestuurskracht"? Hiermee wordt de balans tussen ambitieniveau, feitelijk handelen en de randvoorwaarden waarbinnen een gemeente moet werken bedoeld. Door het uitvoeren van deze zelfevaluatie wil Ubbergen haar functioneren in verschillende rollen in beeld brengen. Het gaat dan om de rol van de gemeente:

1. als bestuur van de lokale gemeenschap

2. als publieke dienstverlener

3. als onderdeel van het bestuurlijk bestel
4. als organisatorische eenheid.

De gemeente Ubbergen heeft de provincie Gelderland opdracht gegeven voor de bestuurskrachtmeting. De zelfevaluatie is uitgevoerd door een projectgroep waarin twee ambtelijke leden van de gemeente (inclusief voorzitter) en twee leden van de provincie participeerden. De kwaliteitsdebatten zijn geleid door een onafhankelijke derde. De zelfevaluatie bestaat uit diverse stappen. De eerste drie stappen worden gevormd door: een profielschets van de gemeente, vijf afzonderlijke kwaliteitsdebatten, en door diverse partijen ingevulde stellingen. Op basis van de eerste drie stappen worden een samenvattende conclusie en aanbevelingen gepresenteerd.

Op de pagina "Bestuurskrachtmeting" op deze website is nadere informatie beschikbaar over de bestuurskrachtmeting van de gemeente Ubbergen.