Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 326 HZ
Datum: 12 november 2008

Bouw provinciehuis kan voor 79,8 miljoen

De ver- en nieuwbouw van het provinciehuis in Leeuwarden kan gerealiseerd worden voor een bedrag van 79,8 miljoen euro. Dat bedrag presenteerde gedeputeerde Tineke Schokker woensdag 12 november namens het College van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten. Het resultaat uit onderhandelingen met het bouwconsortium Friso, BAM en Koopmans is 54 miljoen euro, een bedrag dat doorgerekend uitkomt op 79,8 miljoen.

Schokker presenteerde het resultaat als een reëel voorstel binnen de mogelijkheden van vandaag. Het bedrag ligt 18,4 miljoen boven het taakstellend budget dat in 2005 is vastgesteld, maar die overschrijding is voor het grootste deel toe te schrijven aan de forse loon- en prijsstijgingen die de afgelopen jaren in de bouwwereld hebben plaatsgevonden. Daarnaast vallen de bouwplaatskosten hoger uit dan verwacht en leidt een langere bouwtermijn tot hogere kosten dan voorzien.

Het voorstel van Gedeputeerde Staten voldoet aan de meeste eisen die Provinciale Staten in hun opdracht in 2005 aan het college meegaf. De genoemde ontwikkelingen leiden er echter toe dat het taakstellend budget niet gehaald kan worden. Of de aannemer voor 79,8 miljoen euro het nieuwe provinciehuis mag bouwen, daarover wordt op 26 november door Provinciale Staten een besluit genomen. Het bedrag is exclusief de kosten voor sloop.


---- --