Gemeente Rotterdam

Nr. 196
13 november 2008

Gemeente, corporaties en marktpartijen bundelen krachten voor Rotterdamse woningmarkt

Gemeente en Rotterdamse corporaties, ontwikkelaars, bouwers en banken hebben gezamenlijk maatregelen geformuleerd om de Rotterdamse woningmarkt een duw in de rug te geven. Als gevolg van de kredietcrisis staat het woningbouwprogramma van Rotterdam onder druk. De gemeente en ruim 40 marktpartijen zijn een paar dagen bijeen geweest om na te gaan welke mogelijkheden en kansen er zijn. Hierbij is afgesproken het individueel belang opzij te zetten en het Rotterdams belang voorop te stellen. Dit heeft geleid tot een reeks aan concrete maatregelen waarvan het eerste deel vandaag is gepresenteerd door wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) samen met vertegenwoordigers van marktpartijen en corporaties. Voor het tweede deel geldt dat partijen de komende weken eerst de haalbaarheid gaan toetsen alvorens naar buiten te treden. De maatregelen richten zich op twee onderwerpen: het 'consumentenvertrouwen' en de 'financierbaarheid en risicoreductie'.

Consumentenvertrouwen
Partijen hebben met elkaar afgesproken om gezamenlijk op te trekken in de promotie van Rotterdam als aantrekkelijke woonstad. Dit betekent dat in alle uitingen van gemeente en marktpartijen over wonen, er over de stad Rotterdam eenduidig wordt gecommuniceerd door gebruik van dezelfde boodschap en beelden, gebaseerd op de kernwaarden van Rotterdam als woonstad; stoer, werelds en dynamisch. De tweede maatregel heeft betrekking op de starterslening. Voortaan komen alle nieuwbouwprojecten in aanmerking voor een starterslening. Voorheen gold dit alleen voor een beperkt aantal nieuwbouwprojecten. Ook zullen kosten waar mogelijk verder worden gedrukt om een nog scherpere prijs/kwaliteit verhouding te bieden aan de consument. Corporaties gaan actiever en vaker Rotterdammers stimuleren om gebruik te maken van koopsubsidies en aantrekkelijke koopvormen. Deze koopvormen komen tegemoet aan de toenemende wens van kopers aan zekerheid. Koopvormen als 'Koopgarant', 'Te Woon' en 'MGE' bieden de zekerheid dat corporaties indien wenselijk bereid zijn de woning terug te kopen van de eigenaar.

Financierbaarheid en risicoreductie
Corporaties en beleggers nemen niet verkochte woningen tijdelijk in verhuur. Op dit moment kunnen projecten pas starten als een bepaald percentage woningen is verkocht. Partijen gaan veel meer gebruik maken van elkaars positie om de financieringslasten en -mogelijkheden te verbeteren (bredere projectfinancieringsconstructies etc.). Ook gaan partijen de komende weken een selectie van projecten maken die met voorrang van start moeten gaan. Het gaat hierbij o.a. om beeldbepalende projecten en projecten die van stedelijk belang zijn.

Landelijke prognose
Bouwend Nederland voorspelt een landelijke uitval in de woningbouwproductie van 50%. Vertaald naar de Rotterdamse situatie -met een doelstelling van 3.200 woningen per jaar- zou de woningbouwproductie voor 2008 uitkomen op 1600 woningen. De gezamenlijke partijen doen er alles aan om voor Rotterdam dit jaar en volgende jaren de bouw van meer woningen in gang te zetten.

In het voorjaar van 2008 deden zich de eerste signalen voor van een stagnerende woningmarkt. Dit kwam tot uiting in stijgende bouwkosten en een aantal mislukte aanbestedingen. Afgelopen zomer kwam de kredietcrisis overwaaien met de nodige gevolgen voor de financiering van projecten en het consumentenvertrouwen. Rotterdam heeft sinds dat moment een speciaal team in het leven geroepen dat wekelijks bijeen komt om knelpunten te bespreken. De gemeente heeft in september een eerste gezamenlijke bijeenkomst gehad met marktpartijen over dit onderwerp. Op 5, 6 en 7 november zijn de partijen wederom bijeen geweest om uitvoeriger door te praten over de gevolgen van de kredietcrisis en om concrete maatregelen uit te werken.

Noot voor de redactie (