Ingezonden persbericht


Blijven of vertrekken? Mogelijkheden en bezwaren van verhuizen naar een ander land

DUBLIN, 13 november/PRNewswire/ --


- Eurofound geeft een informatiepakket uit over verhuizen binnen Europa

Ruim de helft van de inwoners van Europa (53%) noemde, wanneer ze gevraagd werden naar wat de EU voor hen betekende, als eerste de 'vrijheid in de EU te werken en te wonen' en pas veel later de invoering van de euro en het toezicht op veiligheid. In werkelijkheid is echter maar een gering aantal Europeanen naar een andere lidstaat verhuisd. Het nieuwe informatiepakket van Eurofound over migratie onderzoekt migratiepatronen en besteedt aandacht aan de daarmee samenhangende mogelijkheden en uitdagingen.

In theorie zijn de Europeanen allemaal voor: Volgens de statistieken die in het informatiepakket vermeld staan, vindt 49% dat mobiliteit gunstig is voor de mens en 50% dat het voordelen biedt voor de economie. Echter, volgens het rapport van Eurofound 'Mobility in Europe', heeft slechts 4% van de arbeiders daadwerkelijk de mogelijkheid aangegrepen om, na het verlaten van het ouderlijk huis, naar een ander land in de EU te verhuizen.

In 2005 gaf 44% van de inwoners van de EU aan bang te zijn het risico te lopen het contact met familie en vrienden te verliezen. En van degenen die daadwerkelijk verhuisd waren, gaf 17% aan dat het contact met familie en vrienden er inderdaad onder te lijden had. Het moeten leren van een nieuwe taal werd ook vaak genoemd als nadeel van het verhuizen naar een ander land. Slechts 31% van de beroepsbevolking in de EU gaf aan open te staan voor een verhuizing, zelfs wanneer dat in de toekomst werkeloosheid zou betekenen.

Het informatiepakket bevat tevens een nieuw rapport over de sociale en economische integratie van migranten in steden: het tweede rapport van het Europese Netwerk van Steden voor Lokaal Integratiebeleid voor Migranten (European Network of Cities for Local Integration Policy for Migrants, CLIP.) Het rapport bekijkt gelijkwaardigheid- en diversiteitbeleidsvoering in stadsbesturen met betrekking tot zowel tewerkstelling als dienstverlening voor migranten. Het geeft veel voorbeelden van goede manieren waarop Europese steden streven naar een grotere mate van gelijkheid in de wijze waarop ze met tewerkstelling omgaan.

Daarnaast wijst het rapport de belangrijkste obstakels aan voor stedelijke besturen met betrekking tot migranten, zoals het gebrek aan informatie en kennis wat betreft werkniveaus en -omstandigheden van migranten; de ondervertegenwoordiging van migranten in plaatselijke bestuursorganen in vergelijking met de plaatselijke arbeidsmarktniveaus en de ondervertegenwoordiging van migranten in het midden- en hoger management in openbare bestuursorganen.

Het informatiepakket 'Oost west, thuis best? Migratie in Europa' (East, west, home is best? Migration in Europe) is te vinden op http://www.eurofound.europa.eu/resourcepacks/migration.htm

Opmerking voor de redacteur

De Europese stichting ter verbetering van woon- en werkomstandigheden (The European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, Eurofound) is een drieledig EU-orgaan dat als rol heeft de belangrijkste beleidsmakers te voorzien van bevindingen, kennis en advies afkomstig uit vergelijkend onderzoek. Eurofound werd opgericht met raadsverordening EEC Nr. 1365/75 van 26 mei 1975 en bevindt zich in Dublin, Ierland.

U kunt zich aanmelden voor regelmatig nieuws en informatie van Eurofound op: http://www.eurofound.europa.eu.

Voor meer informatie neemt u contact op met Måns Mårtensson via e-mail mma@eurofound.europa.eu of per telefoon +353-1-204-3124 of mobiel +353-876-593-507.