Politie Amsterdam-Amstelland



Update: verdachte verkrachtingszaak Herengracht aangehouden / Amsterdam-Amstelland (13/11/08)

Rechercheurs van het Bureau Zedenpolitie hebben woensdagavond 12 november een 35-jarige verdachte aangehouden in verband met de verkrachtingszaak op de Herengracht. De arrestatie vond plaats in een café in de Bos en Lommerbuurt. De politie is de man op het spoor gekomen dankzij het feit dat hij in het betreffende café was herkend op basis van de voor zijn opsporing verspreide foto's. Rechercheurs begaven zich onmiddellijk naar de kroeg en konden de verdachte daar aanhouden. Hij is overgebracht naar het Bureau Zedenpolitie en in verzekering gesteld.

De verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij heeft inmiddels een eerste verklaring afgelegd; over de aard daarvan kunnen nog geen mededelingen worden gedaan. Het onderzoek duurt voort en nadere verhoren zullen volgen.

Hoofdinspecteur Jelmer Visser, chef Bureau Zedenpolitie, reageert: "Natuurlijk ben ik erg blij met deze aanhouding. Mijn speciale dank gaat uit naar medewerkers van het beveilingsproject Connect Actief in de Bos en Lommer, die nauw met ons hebben samengewerkt. Deze samenwerking heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze aanhouding. We hadden al heel wat werk verricht om deze man op te sporen, alle collegaâs in de hele regio toonden hun betrokkenheid. Begin deze week hebben collegaâs zelfs het Vondelpark enige tijd afgesloten en compleet doorzocht omdat de verdachte zich daar mogelijk zou ophouden. Dankzij een goede tip op basis van de opsporingsberichtgeving kregen we hem dus te pakken. We hebben veel reacties gekregen, waarvoor we iedereen dankbaar zijn, en uiteindelijk zat de gouden tip erbij. Voor ons hét bewijs dat deze samenwerking met de bevolking van groot belang is om dit soort onderzoeken succesvol te kunnen afsluitenâ.

Dringend verzoek aan de redacties: Nu de verdachte is aangehouden in ieder geval geen foto's meer te plaatsen of gebruiken waarop hij herkenbaar in beeld is.