180 dagen na Nargis

13 november 2008, Den Haag - Op 2 mei van dit jaar raasde cycloon Nargis over Myanmar. Vooral in de Ayeyarwady-delta zorgde Nargis voor ongekende ver woestingen. De Verenigde Naties hebben berekend dat ongeveer 2,4 miljoen mensen door de cycloon en de daarop volgende overstromingen zijn getroffen. Volgens de regering van Myanmar zijn 140.000 mensen omgekomen of als vermist geregistreerd.

Zes maanden na cycloon Nargis heeft Unicef al veel voor kinderen in Myanmar bereikt. Foto: Unicef Myanmar
Zes maanden na cycloon Nargis heeft Unicef al veel voor kinderen in Myanmar bereikt. Foto: Unicef Myanmar

In de getroffen gebieden verwoestte of beschadigde Nargis ruim 4.000 scholen en bijna driekwart van de voorzieningen voor de gezondheidszorg. Drinkwatervoorzieningen gingen verloren, bronnen raakten door de overstromingen vervuild, huizen werden verwoest en vee verdronk. Veel kinderen raakten in de paniek die volgde op deze ramp van hun ouders en overige familie gescheiden.

Flinke vooruitgang
Het is inmiddels 180 dagen na dato. Unicef en haar partners hebben in de hulpverlening flinke vooruitgang geboekt. Ze zijn actief in 36 gemeenten die zwaar door Nargis zijn getroffen. De laatste twee maanden richt Unicef zich vooral op negen van deze gemeenten, met hulp op het gebied van gezondheidszorg, schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, voeding, het beschermen van kinderen en onderwijs. De hulp is bestemd voor ongeveer 1,5 miljoen mensen, waaronder 450.000 kinderen.

Unicef heeft na de cycloon voor tijdelijke klaslokalen en schoolmaterialen gezorgd. Foto: Unicef Myanmar/2008/Jim Holmes Unicef heeft na de cycloon voor tijdelijke klaslokalen en schoolmaterialen gezorgd. Foto: Unicef Myanmar/2008/Jim Holmes

In een rapport dat u hieronder kunt downloaden staat een overzicht van de hulpverlening tot nu toe. Meer dan 450.000 kinderen kunnen bijvoorbeeld naar school, omdat Unicef heeft gezorgd voor tijdelijke klaslokalen en schoolmaterialen. Massale uitbraken van besmettelijke ziektes zijn voorkomen. Veel voorzieningen voor water en sanitair zijn hersteld. Alleenstaande kinderen zijn met hun familie herenigd.

Versnelde actie
Unicef wil graag dat de regering van Myanmar en de internationale gemeenschap versneld actie ondernemen, zodat de basisvoorzieningen voor de bevolking in de Ayeyarwady-delta zo spoedig mogelijk zullen zijn hersteld. De veerkracht van de mensen die zijn getroffen door de cycloon is enorm, maar zij hebben ook een half jaar na Nargis hulp nodig bij de wederopbouw van hun sociale infrastructuur, zoals scholen, bestaansmiddelen en gezondheidszorg. Tijdelijke klaslokalen en gezondheidscentra moeten bijvoorbeeld worden vervangen door permanente voorzieningen. Daarvoor zijn meer geld en middelen nodig dan tot nu toe is gedoneerd.

Download het rapport over de hulpverlening van Unicef in Myanmar (PDF, 1,15 MB) Zie het origineel