Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Vogelaar treedt af

13-11-2008

Vanavond heeft minister Vogelaar bekendgemaakt dat ze aftreedt als minister van Wonen, Wijken en Integratie. Hieronder treft u de verklaring aan die zij zojuist heeft uitgesproken.

VERKLARING MINISTER VOGELAAR

13-11-2008


* De partijleiding van de PvdA heeft mij vanavond medegedeeld dat zij geen vertrouwen meer heeft in mij als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Om die reden treed ik af.


* Als reden voor het gebrek aan vertrouwen voert de partijleiding aan dat op de beleidsterreinen waar ik verantwoordelijk voor ben, wonen, wijken en integratie, de resultaten onvoldoende zijn.


* Ik kan mij niet in die kritiek vinden, al realiseer ik mij terdege dat de beeldvorming de afgelopen tijd slecht was.


* Op het terrein van de wijkaanpak ben ik de afgelopen anderhalf jaar ondanks dat ik moest starten zonder de benodigde financiële middelen in staat geweest, die financiële middelen alsnog te regelen en gemeenten en corporaties een gemeenschappelijke agenda te laten opstellen voor investeringen in mensen en stenen.


* Tijdens mijn bezoeken aan de wijken en onlangs nog op een landelijke bijeenkomst met 800 bewoners, blijkt dat er een groeiend vertrouwen is in mijn wijkaanpak.


* Op het terrein van integratie moet ik constateren dat er binnen de PvdA na de periode Fortuijn nog geen heldere, door de hele partij gesteunde, koers is. Als reactie op wat de jaren daarvoor niet was gezien, de negatieve effecten van de komst van grote aantallen migranten, zoals overlast, verloedering en criminaliteit, ligt het accent te zeer alleen op de harde aanpak.


* Ik ben ervan overtuigd dat de aanpak tweeledig moet zijn: grenzen stellen én perspectief bieden. Die twee moeten hand in hand gaan, ze horen bij de kernwaarden van de sociaal-democratie. Optreden waar het nodig is, maar ook laten zien dat het mogelijk is hier in Nederland een toekomst op te bouwen.


* De golf van enthousiasme die overal in de wereld, ook in Nederland, losbrak na de verkiezing van Barack Obama, heeft laten zien hoe belangrijk het is dat migranten het gevoel hebben dat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving en zich erkend weten voor hún inspanningen voor de maatschappij.


* Ik heb me met volle inzet en ook met veel plezier de afgelopen periode ingezet. Ik had deze klus graag afgemaakt.