Ontslag door crisis heeft gevolgen voor zorgpremie korting


ROTTERDAM, 20081114 -- De komende recessie als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis zal leiden tot gedwongen ontslagen. Wat veel werknemers niet beseffen is dat de collectiviteitskorting op hun zorgverzekering bij ontslag vervalt. Door te kiezen voor een open collectief kan dit worden voorkomen. De Stichting Zorg voor Koopkracht heeft daarom voor alle burgers een overzicht van open collectieven verzameld op Zorgpremiekorting.nl.

Collectiviteitskorting
In 2008 heeft 59% van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering. Velen van hen beseffen niet dat dit voordeel vervalt bij ontslag. Om dit te voorkomen kunnen burgers kiezen voor een open collectief onafhankelijk van de werkgever. Veel burgers weten niet zij ook zonder werkgever in aanmerking kunnen komen voor deze korting. De Stichting Zorg voor Koopkracht informeert hen hierover via Zorgpremiekorting.nl .

Wat gebeurt er bij ontslag?
Bij ontslag eindigt de deelname aan het werkgeverscollectief. De werknemer is echter wel verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten en mag slechts één keer per jaar wisselen van zorgverzekeraar. Indien de werknemer gedurende het jaar wordt ontslagen is switchen alleen mogelijk indien de verzekering uitsluitend via de werkgever te verkrijgen en dus niet afsluitbaar is voor individuen. In de praktijk is dit vaak niet het geval en is de werknemer verplicht de verzekering te houden, maar vervalt het collectiviteitsvoordeel. De werknemer betaalt zo dus de volledige premie. Met name voor de aanvullende verzekering kunnen de meerkosten aanzienlijk zijn. Werknemers kunnen dit voorkomen door te kiezen voor een open collectief onafhankelijk van de werkgever. Het overstappen naar de collectieve verzekering van de partner bij ontslag kan soms ook uitkomst bieden.

Over de Stichting Zorg voor Koopkracht
De Stichting Zorg voor Koopkracht is in 2005 opgericht met als doel de koopkracht van burgers te behouden. Het nieuwe zorgstelsel betekent voor veel mensen een flink hogere nominale premie. Door via Zorgpremiekorting.nl een overzicht te geven van de mogelijke kortingen en openbare collectiviteiten wil de Stichting burgers beschermen tegen het verlies aan koopkracht door de veranderingen in het zorgstelsel.

http://www.zorgpremiekorting.nl/





ingezonden persbericht