Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 14 november 2008

Eerste Centrum voor Jeugd en Gezin in Alkmaar van start

Informatie, advies en ondersteuning op het gebied van opvoeden, opgroeien en gezondheid; dat is wat het Centrum voor Jeugd en Gezin gaat bieden. Donderdag 13 november is het Centrum voor Jeugd en Gezin Alkmaar Zuid officieel geopend door wethouder Meijer. Het centrum heeft twee vestigingen: één aan het Ruusbroechof 96 en één aan de van Alphenstraat 9 in Alkmaar. De komende jaren volgen nog twee Centra voor Jeugd en Gezin voor de overige wijken van Alkmaar.

De officiële opening van het eerste Centrum voor Jeugd en Gezin in Alkmaar Zuid kreeg een feestelijk tintje. De openingshandeling werd om 16:00 uur verricht door wethouder Hans Meijer. Daarvoor was wethouder Meijer aanwezig op een bijeenkomst met onder andere de vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Tijdens de opening werd in het nieuwe centrum ook een expositie geopend met kunstwerken gemaakt door kinderen uit de buurt.

Wat doet het Centrum voor Jeugd en Gezin?
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Alkmaar Zuid werkt voor ouders en jongeren in de wijken Overdie, Alkmaar Zuid en West. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen ouders en jongeren terecht met al hun vragen en zorgen. Of het nu te maken heeft met ontwikkeling, gezondheid, welzijn of gedrag van het kind. Het Centrum voor Jeugd en Gezin begeleidt ouders al tijdens de zwangerschap en biedt zorg en steun vanaf de geboorte tot het kind volwassen is. Ieder kind komt regelmatig bij het Centrum voor Jeugd en Gezin voor een preventief gezondheidsonderzoek: op het consultatiebureau tussen de 0 en 4 jaar en bij de jeugdarts of verpleegkundigen in de schoolleeftijd.

Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' richt het Centrum voor Jeugd en Gezin zich in eerste instantie op preventie en signalering. Als het nodig is, coördineert het Centrum voor Jeugd en Gezin alle relevante voorzieningen op het gebied van jeugdbeleid, gezondheidszorg en jeugdzorg.

Wie werken samen?
Binnen het CJG Alkmaar Zuid werken Evean Jeugdgezondheidszorg, GGD Hollands Noorden, Bureau Jeugdzorg, verschillende verloskundigen, kraamorganisaties, (school)- maatschappelijk werk en de welzijnsorganisatie Kern 8 samen. Wat het centrum uniek maakt is de samenwerking met organisaties die zich richten op jongeren in hun groei van kind naar volwassene. Het gaat bijvoorbeeld om basisscholen en voortgezet onderwijs, peuterspeelzalen, kinderopvang, huisartsen, medisch specialisten, diëtisten, politie en justitie. Kortom alle professionals rondom jeugd in de wijk.

Wijkactieplan krachtwijk Overdie
De vorming van het Centrum voor Jeugd en Gezin is één van de acties uit het Wijkactieplan 'Overdie doet mee'. In dit actieplan staan de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met minister Vogelaar in het kader van het overheidsprogramma Krachtwijken. Doel van het Alkmaarse wijkactieplan is samen met de bewoners van Overdie te werken aan betere voorzieningen op onder ander het gebied van werken, leren en zorg. Het plan is door gemeente en woningbouwcorporaties opgesteld, samen met bewonersvertegenwoordigers en partners in de wijk.