Vooral linkse partijen populair op internet


Jan Marijnissen scoort beter dan Geert Wilders

AMSTERDAM, 20081113 -- Hoewel het CDA in de Tweede Kamer de meeste zetels bekleedt, ontvangt de websites van de partij veel minder bezoek dan de sites van de PvdA en de SP. Zelfs de website van de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders heeft meer bezoekers dan de regeringspartij. Dat blijkt uit onderzoek van de website www.hyped.nl die de bezoekcijfers van de websites van alle landelijke politieke partijen vergeleek.

Vooral linkse partijen blijken goed te scoren op internet. Bij de vier best bezochte websites staan de drie grootste linkse partijen: SP, PvdA en Groenlinks. Alleen de Partij voor de Vrijheid weet zich tussen de partijen te nestelen. Opvallend zijn de slechte scores van het CDA (plaats 5) en de VVD (plaats 6). D66 weet niet te profiteren van haar hernieuwde populariteit. De site wordt nog altijd relatief weinig bezocht.

Uit het onderzoek blijft eveneens dat de persoonlijke weblog van Jan Marijnissen nog altijd meer bezoekers ontvangt dan de persoonlijke website van Geert Wilders. Dat is opmerkelijk, want Marijnissen stopte in juni van dit jaar met het schrijven van artikelen voor zijn website.

Indien een fictieve zetelverdeling wordt vastgesteld op basis van de bezoekerscijfers, wordt de SP de grootste partij met 27 zetels. De PvdA en de PVV volgen met respectievelijk 24 en 22 zetels. De SGP krijgt nul zetels. De site van de partij blijkt vrijwel geen bezoekers te hebben. De gehele zetelverdeling is online te bekijken op www.hyped.nl/details/20081112_vooral_linkse_partijen_populair_op_internet


Om de bezoekcijfers te bepalen werden diverse bronnen geraadpleegd, waaronder Alexa.com, Google Trends en Compete.com. Volgens een woordvoerder van de site geven de drie bronnen samen een goed beeld van het bezoek. De SP publiceert haar exacte statistieken al enkele jaren.





Ingezonden persbericht