Ingezonden persbericht


AEX ondernemingen verspillen 12,5 miljard

Kostenreductie op schoonmaak en kantoorartikelen wordt vergeten

Brussel, 13 november 2008 - Nederlandse ondernemingen met een notering aan de AEX verspillen naar schatting 12,5 miljard euro per jaar aan 'vergeten' kostenposten. Dit blijkt uit een analyse van Expense Reduction Analysts op basis van ervaringscijfers, geprojecteerd op de omzetten van 2007.

De vergeten posten zijn onder meer: kantoorartikelen, schoonmaak, koeriersdiensten, zakenreizen, verzekeringen, porto, wagenpark en afval. Van deze posten wordt vaak ten onrechte gedacht dat de prijzen al concurrerend zijn, dat de uitgaven relatief gering zijn en een besparingsanalyse niet loont.

De verwachting is dat veel van deze beursgenoteerde ondernemingen kostenreducties zullen aankondigen in de komende periode. Vaak wordt dan gekozen voor het schrappen van in te kopen diensten en producten. Bij een aanpak van de vergeten posten is het uitgangspunt dat dezelfde producten en diensten worden afgenomen maar dan tegen een significant lagere prijs.

Bert Hummel is bij Expense Reduction Analysts verantwoordelijk voor de Benelux en hij stelt: "Zelfs gerenommeerde ondernemingen staan met het schaamrood op de kaken wanneer we de besparingen presenteren. Ze hadden simpelweg de mogelijke besparing over het hoofd gezien. Wie wil zich nu verdiepen in pennen en kladblokken? Daar ligt onze kracht, want wij weten wat die pennen en kladblokken mogen kosten."

Expense Reduction Analysts werkte onder meer voor Deutsche Bank, Koninklijke Frans Maas Groep en Ikea. Uit de besparingen op niet strategische kosten wordt het advieswerk van de analist bekostigd.

Over Expense Reduction Analysts

Expense Reduction Analysts is actief in 30 landen met het wegsnoeien van niet-strategische bedrijfskosten. Dankzij de formule volgens het principe "No cure, no pay", kent E.R.A. een groeiend succes dat resulteert in een sterke toename van consultants in Europa: hun aantal zal toenemen van ruim 60 consultants vandaag naar ongeveer 230 consultants in 2009.

De consultants van E.R.A. bijten zich vast in het wegsnoeien van de kosten die een bedrijf maakt voor niet-strategische producten en diensten. Na een analyseproces in vijf stappen stellen de E.R.A.-consultants oplossingen voor die meestal leiden tot besparingen van 15 à 25%, zonder daarbij de kwaliteit of het niveau van de diensten te laten afkalven. Voor de onderneming vertaalt het werk van de E.R.A.-experts zich concreet in betere prijzen voor producten en diensten, efficiënter voorraadbeheer, betere positie in onderhandelingen met de leveranciers en de installatie van tools voor beheer en analyse van kosten.