Gemeente Utrecht

Raadsinformatieavond 13 november

De vijfde raadsinformatieavond was op 13 november van 19.30 tot 22.30 in het stadhuis. Hieronder vindt u een korte terugblik op de bijeenkomsten van deze avond.

Woonvisie

De gemeenteraad sprak tijdens deze bijeenkomst aan de hand van stellingen over de nog op te stellen gemeentelijke woonvisie. Het doel van de bijeenkomst was om te brainstormen. In de commissie Stad en Ruimte vindt te zijner tijd het (kaderstellende) debat plaats over het raadsvoorstel Woonvisie. De opkomst van de bijeenkomst was groot; er waren ongeveer vijftig mensen aanwezig.

Ter inleiding kreeg de raad een presentatie. De eerste stelling werd ingeleid door Jim Schuyt. Hij is de voorzitter van de raad van bestuur van de Alliantie (een woningcorporatie). Hij stelde dat 'bouwen het meest krachtige instrument is om 'scheefwonen' tegen te gaan en de doorstroming te bevorderen'. Daarnaast is een betere afstemming tussen prijs en kwaliteit nodig en een vangnet voor de lagere inkomens.

De tweede stelling werd ingeleid door Pieter Hooimeijer, hoogleraar sociale geografie en demografie aan de Universiteit van Utrecht. Deze stelling luidde: Binnenstedelijk bouwen voor alleenstaanden kan in veel hogere dichtheden dan nu gebeurt; dit kan veel ruimte, tijd en kosten besparen.

De bijeenkomst gaf een brede kijk op de problematiek die de raadsleden ongetwijfeld nieuwe gezichtspunten heeft opgeleverd.

Vervolgtraject

Het college van b&w stelt met de resultaten van deze bijeenkomst een nieuwe woonvisie vast. Omdat geen tijd meer was voor de raadsleden om hun input te geven aan verantwoordelijke wethouder Bosch, werd besloten de woonvisie tijdens de raadsinformatieavond van 20 november weer te bespreken. Er staat dan een bijeenkomst op het programma over het woningbouwprogramma. De planning is om aan het eind van 2008 een concept woonvisie voor te leggen aan het college en in juni 2009 een definitieve woonvisie aan de gemeenteraad.

Bijlage:

Ontwerp Regionale Woonvisie 2030 van het Bestuur Regio Utrecht

naar boven

Bijeenkomst met het OM en de officier van Justitie

De gemeenteraad kreeg een heldere presentatie over de kerntaken van het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast gaf het OM een toelichting op het Veiligheidshuis. In het veiligheidshuis werken meerdere organisaties die met veiligheid te maken hebben structureel samen aan de aanpak van criminaliteit en overlast.

Na de presentatie gingen raadsleden in gesprek met officier van Justitie Philomijn van Logten en Mieke Jansen (teamleider verwerving). Er kwamen veel onderwerpen aan de orde, waaronder de aanpak van veelplegers en het snelrecht. De raadsleden stelden veel vragen over de wet- en regelgeving en de uitwerking daarvan op de daders en de richtlijnen met betrekking tot strafzaken. Verder werd er veel gesproken over incidenten als winkeldiefstal, auto-inbraak, probleemjongeren en bendes uit Oost Europa.

Bij de bijeenkomst waren bijna twintig mensen aanwezig, waaronder raadsleden, ambtenaren, bewoners en mensen van het OM.

Een deel van deze bijeenkomst was besloten.

Bestrijding sociaal isolement

Geke van der Wal van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (Welzijnszaken) gaf een presentatie over de bestrijding van sociaal isolement. De Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en de GG&GD ontwikkelen hier gezamenlijk een aanpak voor.

Er is niet per se meer geld nodig om het sociaal isolement te bestrijden. Het gaat vooral om dingen die nu al lopen, beter te organiseren en beter op elkaar af te stemmen. Goede professionals zijn nodig om de samenhang tussen verschillende lagen te maken.

Bij de bijeenkomst waren dertien mensen aanwezig, waaronder raadsleden, ambtenaren en bewoners. De sfeer was informeel.

naar boven

Artplex/nieuwe bibliotheek

Jos Stelling, directeur van het Louis Hartloopercomplex, kreeg de gelegenheid de brief, die hij aan het college van burgemeester en wethouders heeft gestuurd, toe te komen lichten aan de raadsleden. In deze brief geeft hij zijn visie op het bouwplan voor de Artplex als onderdeel van het nieuwe bibliotheekgebouw aan het Smakkelaarsveld. Hij gaat daarbij in op het gevaar van oneerlijke concurrentie.

Jos Stelling kaartte tijdens de bijeenkomst een aantal punten aan:


- Is er in Artplex wel voldoende ruimte voor culturele films?


- Hoe staat het met de exploitatie in Artplex?


- Wat worden de vierkante meter prijzen in Artplex?


- Willen we wel gesubsidieerde films in Utrecht?

Bij de bijeenkomst waren bijna twintig mensen aanwezig; waaronder raadsleden, een fractiemedewerker, enkele toehoorders, de raadsgriffier en Jos stelling. De wethouder was niet aanwezig, wegens verplichtingen elders.

Bijlagen:

Brief Jos Stelling over bouwplan Artplex/nieuwe bibliotheek

Brief college van b&w aan Jos Stelling

Brief Jos Stelling aan college van b&w

naar boven

Financieel toezicht

Ria Dixhoorn van de provincie Utrecht gaf de aanwezige raadsleden een presentatie over de veranderingen in het nieuwe gemeenschappelijk financieel toezichtkader. Elk jaar beoordeelt de provincie de door de gemeenteraad vastgestelde jaarrekening en (meerjaren)begroting. Het nieuwe gemeenschappelijke financieel toezichtkader treedt in werking vanaf de begrotingscyclus 2009. Eerst zal er sprake zijn van een overgangsfase. De jaarrekening en meerjarenbegroting zullen volgens het oude en nieuwe toezichtkader beoordeeld worden maar aan de beoordeling op basis van het nieuwe toezichtkader zullen nog geen consequenties worden verbonden. Het nieuwe toezichtkader treedt pas volledig in werking op het moment dat de nieuwe gemeentewet er is.

Het belangrijkste verschil met het oude toezichtkader is dat er van een materieel evenwicht naar een duurzaam financieel evenwicht zal worden gegaan. Dit houdt in dat niet alleen de begroting maar ook de meerjarenraming sluitend moeten zijn, dat er een beperktere inzet van reserves mogelijk is en dat er strengere kwaliteitseisen aan de informatie worden gesteld.

Vervolgens gaf Rien van der Plaat een overzicht van hoe de gemeente Utrecht scoort op een aantal belangrijke beoordelingsaspecten van het nieuwe toezichtkader. Op vijf van de acht punten scoort Utrecht goed, op de drie overige punten is verbetering nodig.

Bij de bijeenkomst waren negen mensen aanwezig, waaronder vijf raadsleden. Er waren geen burgers bij deze bijeenkomst omdat deze presentatie alleen relevante informatie voor raadsleden bevatte. De sfeer was informeel en raadsleden konden tussendoor veel vragen stellen. De raadsleden vonden de presentatie interessant, duidelijk en plezierig.

Bijlage:

Brief provincie over gemeenschappelijk financieel toezichtskader