Huurprijs kamers stijgt tot nooit eerder vertoonde hoogte


DEN HAAG, 20081113 -- Uit onderzoek van Kamernet.nl is gebleken dat de gemiddelde huurprijzen van kamers in Nederland fors gestegen zijn met 7,7 procent ten opzichte van een jaar geleden (324 euro). Het kameraanbod is weliswaar met ruim 19 procent toegenomen (tot 6.101 kamers) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, desondanks is sprake van een tekort aan kamers. Dit is onder andere te merken aan de hoge huurprijzen (gemiddeld 425 euro) die kamerzoekenden bereidt zijn om te betalen voor een kamer.

Huurprijs kamers stijgt landelijk met 7,7 procent
Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat de gemiddelde huurprijzen van kamers in Nederland blijft stijgen. De huurprijzen blijven ook ver boven het gemiddelde van oktober 2007 liggen. De gemiddelde huurprijs van een kamer komt uit op 349 euro (+ 7,7 procent).


Aanbod kamers neemt met 19,2 procent toe

Het aantal nieuw aangeboden kamers is met 19,2 procent ten opzichte van oktober 2007 flink toegenomen tot 6.101 kamers in de maand oktober 2008. Het lijkt er op dat deze stijging doorzet de komende maand.



Vierkante meter prijzen stijgen met 4,2 procent
De vierkante meter prijzen laten sinds augustus dit jaar een herhaaldelijke stijging zien. De vierkante meter prijs bereikte afgelopen maand zelfs een recordprijs van 18,66 euro. Waar er vorig jaar juist sprake was van een lichte daling in dezelfde periode, is er dit jaar een forse stijging merkbaar. Studenten krijgen daarentegen wel iets grotere ruimten (+ 0.62 vierkante meter) aangeboden.

Gewenste huurprijs stijgt naar 425 euro
De maximale huurprijs die kamerzoekenden over hebben voor een nieuwe kamer stijgt naar 425 euro per maand en ligt hiermee nog ruim (76 euro) boven de gemiddelde huurprijs die verhuurders vragen (349 euro). De gemiddelde huurprijs van kamers is nagenoeg gelijk gebleven ten op zichte van een maand geleden. Kamerzoekenden zijn deze maand dus bereidt iets meer te betalen voor een kamer.

Stijgers en dalers:
De verschillen in de gevraagde huurprijzen in top 10 grote steden in Nederland zijn groot. Van de grootste `studentensteden' was de stijging in Amsterdam het grootst,hier kwam de huurprijs uit op 468 euro ten opzichte van een jaar geleden (407 euro). Zwolle heeft echter de grootste stijging laten zien van alle steden in Nederland hier steeg de huurprijs met maar liefst 27,1 procent In Leeuwarden zijn de huurprijzen het meest gedaald namelijk met 2,6 procent.



Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en binnen onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders. om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.

Historie:
Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 350.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 7.000 kamers aangeboden op de site. In 2007 werd www.kamernet.nl meer dan 7,5 miljoen keer bezocht door bijna 2,2 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (www.directwonen.nl).

Marktrapporten:
Op het blog van Kamernet.nl, blog.kamernet.nl, zijn alle marktrapporten terug te vinden. Het complete rapport van de kamermarkt van Nederland is terug te vinden op blog.kamernet.nl/2008/11/12/Kamermarkt+Nederland+Oktober+2008.aspx. Van de grootste 8 steden van Nederland is op blog.kamernet.nl eenzelfde marktrapport aanwezig.