Top vijf genomineerden 16e zami award bekend


BURGEMEESTER JOB COHEN OPENT UITREIKING ZAMI AWARD 2008

AMSTERDAM, 20081113 -- Met ingang van heden geeft Stichting Zami de namen vrij van de vijf vrouwen die genomineerd zijn voor de Zami AWARD 2008. Zwarte-, migranten-en vluchtelingen-(=zmv)vrouwen die door middel van hun lef, inspiratie, doorzettingsvermogen, talenten en ambities in staat zijn om hun kwetsbaarheid en pijnlijke ervaringen om te zetten in eigen empowerment en die van andere vrouwen, aldus de jury.

De jury heeft de volgende vrouwen (uit de totaal vierentwintig vrouwen die zijn voorgedragen) gekozen:
- Haimanot Belay: een vrouw, die in haar eentje in Nederland terecht kwam en ondanks aangrijpende ervaringen veel bereikt heeft. Voor vele zmv- vrouwen is zij een belangrijk rolmodel bij het vinden van hun weg in de Nederlandse samenleving.
- Lourdes Bramble: een onvermoeibare vrouw die vele zich herhalende drama's in haar leven meemaakte. En juist daarom blijft zij vechten en opkomen voor de belangen van vrouwen door deze op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten en te houden.
- Zulile Blinker: een jonge vrouw die de moedige stap maakt door haar liefde voor vrouwen te bezingen en hiermee o.a. taboes doorbreekt binnen haar Caraibische gemeenschap.
- Marian Obboye: een vrouw die met al haar persoonlijke dieptepunten een niet-aflatend doorzettingsvermogen heeft. Zo moest zij vrezen voor lijf en leden door het bespreekbaar maken van vrouwenthema's - die in de Afrikaanse gemeenschap controversieel zijn - via haar inbel radioprogramma `What is your problem"!.
- Ellen van der Ploeg: een vrouw op hoge leeftijd die als ex- sexslavin tijdens de Japanse bezetting in het voormalige Nederlands-Indië nog steeds veel strijd levert voor erkenning en genoegdoening. Zij heeft enorm bijgedragen aan de empowerment van de seks-slavinnen, die het zwijgen niet durfden te doorbreken uit schaamte.

De Zami AWARD symboliseert de (veer)kracht, inzet en inspirerende uitstraling van zwarte-, migranten- en vluchtelingen (=zmv) vrouwen. Zami kent deze Award jaarlijks toe aan zmv-vrouwen die zich op een speciale manier hebben onderscheiden in de Nederlandse samenleving, en tevens op bijzondere wijze hebben bijgedragen aan de empowerment en participatie van andere (zmv-)vrouwen en/of vrouwengroepen.

Burgemeester Job Cohen opent de bijeenkomst van de ZamiAward 2008 en stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet van Amsterdam Zuidoost reikt de prijs uit aan de winnares. Dit jaar bestaat de ZamiAward uit een beeld van de kunstenares Helen Martina en een geldbedrag. De uitreiking vindt plaats op 21 november as. van 19.00 tot 22.00 uur in Paviljoen Stadgenoot, Sarphatistraat 410 te Amsterdam.


Stichting ZAMI VEC - Bijlmerdreef 1301 1103 TV Amsterdam Zuidoost
T. 020-6003535 E.: t.g.n.tjoa@chello.nl I.: www.zami.nl





Stichting Zami