Stijging huurprijs kamers in Amsterdam is buiten alle proporties


AMSTERDAM, 20081113 -- Uit onderzoek van Kamernet.nl is gebleken dat de gemiddelde huurprijzen van kamers in Amsterdam buitengewoon fors zijn gestegen met 15 procent ten opzichte van een jaar geleden. Opvallend is dat er in dezelfde periode dit jaar er toch meer kamers worden aangeboden namelijk 618 (+ 35,5 procent). De kamerzoekende merkt dit ook op, want in tegenstelling tot vorige maand (464 euro) is een kamerzoekende nu bereidt gemiddeld 434 euro per maand uit te geven aan een kamer, een stuk lager dan de gevraagde huurprijs (468 euro) dus.

Huurprijs kamers Amsterdam stijgt met 15 procent
Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat de gemiddelde huurprijzen van aangeboden kamers in Amsterdam een buitengewone stijging (15 procent) laten zien ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde huurprijs komt hiermee uit op 468 euro. Deze stijging ligt bijna tweemaal hoger dan de stijging van het landelijk gemiddelde (7,7 procent).



Aanbod kamers neemt toe met 35,5 procent
Het aantal nieuw aangeboden kamers is ten opzichte van een jaar geleden fors toegenomen met 35,5 procent in de maand oktober 2008, dit aantal (618) is ook hoger dan het aanbod vorige maand (571).



Vierkante meter prijzen vertonen een lichte stijging
De vierkante meter prijzen laten een bescheiden stijging (3,3 procent) zien ten opzichte van de exponentiële stijging van de gemiddelde huurprijzen (15 procent). Studenten krijgen daarvoor wel een iets grotere kamer van 18,02 vierkante meter (+ 1.81 m2) aangeboden.

Gewenste huurprijs 434 euro
De maximale huurprijs die kamerzoekenden dit jaar over hebben voor een kamer in Amsterdam stijgt naar 434 euro in de maand oktober en ligt hiermee (10 euro) beneden de gemiddelde huurprijs die verhuurders vragen (468 euro).

Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en binnen onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders. om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.

Historie:
Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 350.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 7.000 kamers aangeboden op de site. In 2007 werd www.kamernet.nl meer dan 7,5 miljoen keer bezocht door bijna 2,2 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (www.directwonen.nl).

Marktrapporten:
Op het blog van Kamernet.nl, blog.kamernet.nl, zijn alle marktrapporten terug te vinden. Het complete rapport van de kamermarkt van Nederland is terug te vinden op blog.kamernet.nl/2008/11/13/Kamermarkt+Amsterdam+Oktober+2008.aspx. Van de grootste 8 steden van Nederland is op blog.kamernet.nl eenzelfde marktrapport aanwezig.