Ingezonden persbericht


Persbericht
Augustus 2008

Dag van Respect op 13 november 2008

100.000 kinderen doen mee aan Dag van Respect

AMSTERDAM - Op 13 november staat respect centraal tijdens de derde nationale Dag van Respect. Dit jaar ontvangen meer dan 2.000 basisscholen in september en oktober het nieuwe respectlespakket. Dit houdt in dat meer dan 100.000 leerlingen respectlessen krijgen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2007.

Op de Dag van Respect geven honderden BN'rs (betrokken Nederlanders) 's ochtends een respectles in de groepen 7 en 8. 's Middags vinden in diverse Nederlandse steden activiteiten plaats zoals een groot respectdebat in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam waaraan 1.500 kinderen van 50 scholen meedoen. Ook delen kinderen, net als de vorige jaren, een respectbutton uit.

De Stichting Dag van Respect streeft ernaar om bij jongeren het vermogen ontwikkelen om met een respectvolle houding in het leven te staan. Een samenleving waarin iedereen openstaat voor de wereld om zich heen. Waarin mensen elkaar en hun omgeving respecteren.

Over de Dag van Respect
De Stichting Dag van Respect nodigt elk jaar op de Dag van Respect betrokken Nederlanders uit om hun persoonlijke verhaal over respect te vertellen. Sporters en artiesten, ministers en burgemeesters, wijkagenten en brandweermannen. Ook op 13 november van dit jaar geven zij gastlessen op basisscholen en middelbare scholen en praten ze met jongeren over hun manier om respectvol in het leven te staan. De verhalen gaan over sportief gedrag op het voetbalveld en over goed zijn in je werk. Maar ook over opstaan in de bus voor iemand die slecht ter been is, over kauwgum in de prullenbak gooien in plaats van op straat. Over pesten en over dierenbescherming. Via jongeren wil de Dag van Respect ook ouders bij deze gesprekken betrekken. En niet alleen op die ene dag; respect is juist iets alledaags. Daarom is er een lespakket over respect en worden er nog meer activiteiten georganiseerd samen met gemeenten, bedrijven en non-profitorganisaties.

Stichting Dag van Respect is een initiatief van Rabbijn Awraham Soetendorp en ir. Jack van Praag. De brand op een islamitische school in 2004, kort na de moord op Theo van Gogh, was aanleiding om in overleg met de ministers van Onderwijs, Justitie en Financiën een basisschoolproject over respect op te zetten. Inmiddels is dit initiatief uitgegroeid tot een organisatie die het hele jaar door werkt aan een respectvolle maatschappij.

NOOT voor redacties: