Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 12 augustus 2008

Mozaïeksubsidie voor twee talentvolle jonge UvA-afgestudeerden

Gepubliceerd op 12 augustus 2008

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden van de Universiteit van Amsterdam een zogeheten Mozaïeksubsidie toegekend. De wetenschappers in de dop kunnen met deze subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren. Op 13 november reikt minister Ronald Plasterk van OCW de subsidies uit. In totaal reageerden 111 studenten en afgestudeerden op een oproep voor onderzoeksideeën, en werden 24 aanvragen gehonoreerd. Elke winnaar ontvangt 180.000 euro voor een promotieonderzoek aan een universiteit. Het totaalbudget voor de subsidies bedraagt ruim vier miljoen euro en wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW.

De UvA-toekenningen


* Peyman Jafari (Politicologie): Political liberalisation en de-liberalisation in Iran.
Iran kende tussen 1997 en 2005 een periode van politieke liberalisering en de-liberalisering. Jafari kijkt met zijn onderzoek naar de rol die klassen, de staat en internationale machtsstructuren hierin hebben gespeeld. Hij bestudeert bovendien de wijze waarop sociale actoren als het maatschappelijk middenveld actief zijn geweest in veranderingen en instandhouding van het autoritaire systeem.


* Sara Jahfari (Ontwikkelingspsychologie): Individual differences in response inhibition: linking models of cognitive control to brain function, region, and structure.
Jahfari probeert een geïntegreerde visie te ontwikkelen op individuele verschillen in de neuro-cognitieve bases van zogeheten actiecontrole. Om te onderzoeken hoe mensen verschillen in het beheersen van actie-impulsen, gebruikt ze een nieuwe methode die bekende cognitieve modellen van geremdheid van reacties combineert met de functionele en structurele weergave van de hersenen.

Zie onderstaande verwijzing voor het overzicht van alle toekenningen.

Verwijzingen

Website NWO
Bron: UvA Persvoorlichting