Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Gemeente werkt samen met Wmo-raad aan beleidsplan maatschappelijke ondersteuning

Afbeelding bij afbeelding

De gemeente wil een plan opstellen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente werkt hieraan samen met de Wmo-raad. Bij het opstellen van het plan wil de gemeente inwoners en instellingen betrekken. Op 13 november is daarvoor een inloopavond voor inwoners. Deze wordt gehouden in zaal Prinsen aan de Eibergseweg 13 in Haarlo vanaf 19.30 uur. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is op 1 januari 2007 ingevoerd. Hierbij hebben in eerste instantie vooral de nieuwe taken - die deze wet aan de gemeente oplegt
- aandacht gekregen. Het gaat dan onder andere om hulp in de huishouding.

Gevraagd en ongevraagd

De Wmo-raad is speciaal ingesteld om de verschillende groepen en burgers te vertegenwoordigen. Dit adviesorgaan brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan de gemeente.

Participatiewet

De Wmo gaat echter over veel meer. Het is een participatiewet. Hoofddoel van de wet is dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving. In de wet staat dat de gemeente daarvoor aan moet geven welke keuzes gemaakt worden op verschillende terreinen. De wet deelt daarbij het terrein in negen zogenaamde prestatievelden in. Dat zijn negen beleidsgebieden die allemaal samenhangen met de deelname van burgers aan de samenleving.

Het gaat om:

* Het bevorderen van de sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten

* Op preventie gerichte ondersteuning van jeugdigen met problemen met opgroeien en ouders met problemen met opvoeden.
* Het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning.
* Het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers.
* Het bevorderen van de deelname aan het maatschappelijke verkeer en van het zelfstandig functioneren van mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en van mensen met een psychosociaal probleem.

* Het verlenen van voorzieningen aan mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en aan mensen met een psychosociaal probleem voor het behoud van hun zelfstandig functioneren of hun deelname aan het maatschappelijke verkeer.

* Het bieden van maatschappelijke opvang, waaronder vrouwenopvang.
* Het bevorderen van openbare geestelijke gezondheidszorg.
* Het bevorderen van verslavingsbeleid.

De wet schrijft voor dat de gemeente een plan maakt waarin zij aangeeft hoe de wet in Berkelland wordt uitgevoerd. In dat plan schenkt de gemeente aandacht aan alle terreinen waarop de Wmo van toepassing is.

Leden

De Wmo raad telt - naast de onafhankelijk voorzitter - 13 leden. De leden vertegenwoordigen verschillende groepen uit de samenleving. Daarbij is de volgende categorie-indeling gehanteerd:

a Georganiseerde groepen, waaronder:

organisaties van ouderen - de heer Looman

gehandicapten - de heer Dekker

patiënten en consumentenverenigingen - de heer Hiddink

organisaties voor leefbaarheid en duurzaamheid - de heer Koolschijn

dorps- wijkorganisaties - de heer Oonk

mantelzorg - de heer Eggink

b. Ongeorganiseerde groepen, waaronder:

kwetsbare zwakke groepen met laag inkomen - de heer Memelink

c. Betrokken individuele burgers

mevrouw Tragter en de heer Schutte

d. De gebieden verslavingszorg, openbare geestelijke gezondheidzorg, dakloosheid en maatschappelijke opvang

mevrouw Van Oostveen.

Inloopavond op 13 november

Op 13 november houdt de gemeente en de Wmo-raad een inloopavond voor inwoners. Op die avond zullen de voorlopige plannen van de gemeente worden gepresenteerd. Bedoeling is echter vooral dat inwoners aangeven welke thema's in het Wmo-beleid aandacht moeten krijgen. Welke zaken gaan in Berkelland goed? Wat ontbreekt er en wat moet er veranderd worden?

De Wmo-raad is op die avond aanwezig. Voordat de Wmo-raad advies uit brengt aan de gemeente wil ze graag van haar achterban horen die over de plannen denkt.

Reacties ook nu al welkom

Wilt u een bijdrage leveren voor het beleidsplan dan hoeft u niet te wachten tot 13 november. U kunt nu ook al reageren. Zowel naar de gemeente als naar de Wmo-raad of leden van die raad. Dat kan per brief en per e-mail. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen naar het gemeentehuis, Postbus 200, 7270 HA Borculo. Uw reactie per e-mail kunt u sturen naar info@gemeenteberkelland.nl

Trefwoorden Beleid, Wmo
Mutatiedatum 29/09/2008