Gemeente Schiedam


Oktober

Verlichte boerderijenroute

29 oktober 2008

Ruim 115 locaties aangelicht in Midden-Delfland

In het winterseizoen 2008-2009 zet de Boerderijen Stichting Zuid Holland wederom de schijnwerpers op een groot aantal karakteristieke boerderijen. Een van de verlichte routes is de verlichte boerderijenroute in Midden-Delfland, die tussen 13 en 28 november wordt gehouden. Op maar liefst 29 locaties zijn dan tussen zeven en tien uur s avonds bezoekers welkom. Het aanbod is groot. Naast rondleidingen op boerenbedrijven en molens zijn er muzikale avonden, proeverijen en exposities in galeries te bekijken. Er wordt brood gebakken, kinderen kunnen kaarsen maken en er worden bekers gedecoreerd voor de bouw van een keramiekboerderij in Egypte. In totaal zetten ruim 115 agrarische bedrijven, woonboerderijen, molens, gemalen en andere karakteristieke gebouwen negen avonden lang hun pand s avonds in het licht.

Doel van de verlichte boerderijenroute is mensen te laten beleven wat er als het ware om de hoek in het groene buitengebied van Midden-Delfland te doen is. Via dit evenement kunnen inwoners uit de regio en bezoekers van dichtbij en ver weg met eigen ogen genieten van aan cultuurhistorisch agrarisch erfgoed wat bewaard is gebleven. Het is hartverwarmend dat, in vergelijking met eerdere routes, zoveel locaties bezoekers gastvrij willen ontvangen.

Routeboekje en programma
De lengte van deze achtste Zuid-Hollandse verlichte boerderijenroute is crica 50 km. Bezoekers kunnen op diverse plaatsen starten, zoals in Den Hoorn, Delft, Schipluiden, Schiedam-Kethel, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Er verschijnt een routekaart, een activiteitenoverzicht en een routeboekje met beschrijvingen van de aangelichte panden. Het setje is vanaf 12 november voor 2,50 te koop bij onder meer de VVVs in Vlaardingen en Naaldwijk, de Maassluisse Punt en de locaties die s avonds open zijn.
Wie meer informatie wil over de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland kan contact opnemen met boerderijkenner Frits van Ooststroom, T 010 474 25 98, met Lyanne de Laat T 06 3001 3037 of een e-mail sturen naar info@verlichteboerderijen.nl. Ook kan men kijken op www.verlichteboerderijen.nl. Terugblikken op eerdere routes is via deze site ook mogelijk via de button Historie.

Medewerking
Dank zij een groot aantal organisaties en particuliere initiatieven wordt de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland een hele bijzondere. De inbreng van de agrarische natuurvereniging Vockestaert, Stichting h'Eerlijk Delfland, Arti Delflandiae, Stichting Evenementen Midden Delfland, Midden in het Delfland en Midden-Delfland is Mensenwerk maakt de route veelzijdig. Financieel is de route mogelijk door bijdragen van Fonds 1818, Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o., het VSB Fonds, KNHM, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Winstuikeringsfonds Rabobank Delflanden, Promotieplatform Midden-Delfland en De Samenwerking. Van gemeentelijke zijde is Midden-Delfland, dé Cittaslow hoofdstad van Nederland, de voornaamste sponsor. Ook de gemeenten Delft, Schiedam, Overschie en Maassluis dragen bij in de route. Klik hier voor meer informatie.