Zorgverzekering, zorginkoop en marktwerking

03/11/2008 11:27

ANBO voor 50-plussers

Gezamenlijk congres op donderdag 13 november in Den Haag:

Zorgverzekering, zorginkoop en marktwerking

Nu de jaarlijkse strijd tussen zorgverzekeraars weer losbarst, is het tijd voor een grondige analyse van het nieuwe stelsel. Belangrijke vraag daarbij is, hoe zorgverzekeraars invulling geven aan één van

hun kerntaken: zorginkoop. Tijdens een congres op 13 november 2008 geven diverse hoofdrolspelers - zo'n drie jaar na de invoering van de Zorgverzekeringswet - hun visie op de huidige stand van zaken én de toekomst. Het congres is een initiatief van de Consumentenbond,

ANBO en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Tijdens het congres presenteren de Consumentenbond, ANBO en NPCF de uitkomst van een gezamenlijk onderzoek naar het 'inkopen van zorg' door zorgverzekeraars. Daarbij wordt vooral ingezoomd op de volgende vragen: Welk beleid hanteren de verzekeraars bij het contracteren van ziekenhuizen en andere zorgaanbieders, sturen ze op kwaliteit van zorg, waar zitten de verschillen, is er aandacht voor het patiënten- en consumentenperspectief en hoe toegankelijk is de informatie voor (potentiële) klanten? Een ander belangrijk thema tijdens het congres is de beoogde marktwerking. Dat aspect wordt onder andere belicht door Frank de Grave (voorzitter Nederlandse Zorgautoriteit, NZa), Pieter Hasekamp (directeur Zorgverzekeraars Nederland, ZN) en Sweder van Wijnbergen (hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, UvA).

Aan het eind van het congres maakt de Consumentenbond bekend welk bedrijf dit jaar aan de haal gaat met de titel 'beste zorgverzekeraar'. Bij dat onderzoek wordt gelet op zorginkoop en toestemmingsbeleid, maar doorslaggevend is het oordeel van klanten over de afhandeling van declaraties, service en duidelijkheid van polisvoorwaarden (CQ-index 'Zorg en zorgverzekeringen', van het NIVEL).

Het congres richt zich met name op bestuurders in de zorg en wordt gehouden op donderdag 13 november van 13.00 tot 17.00 uur. Plaats van handeling is de Koninklijke Schouwburg in Den Haag (Korte Voorhout 3). Pers is welkom. Het exacte programma is als volgt:


- 13.00 uur: Opening en inleiding, Veronique Esman-Peeters (VWS)


- 13.15 uur: 'Zorginkoop vanuit de vraagzijde', Anemone Bögels (NPCF / NFK)


- 13.35 uur: 'Kracht van het collectief', Liane Wubbels (ANBO)


- 13.55 uur: 'Zorginkoop onder de loep', Cynthia Vogeler (Consumentenbond)


- 14.50 uur: 'Zorgverzekeraars en inkoop', Pieter Hasekamp (ZN)


- 15.15 uur: 'Keuze in de Zorgmarkt', Frank de Grave (NZa)


- 16.05 uur: Discussieronde


- 16.30 uur: Beschouwing door Sweder van Wijnbergen (UvA)


- 16.50 uur: Bekendmaking 'Beste Zorgverzekeraar' (Consumentenbond)





http://www.anbo.nl