Ingezonden persbericht


PRESSRELEASE

Amsterdam, 7 november 2008

"Beslis mee hoe Nederland leeft met water!"
Olympisch kampioen Maarten van der Weijden roept Nederlandse bevolking op

"De komende jaren wordt de rol van de Waterschappen in Nederland belangrijker dan ooit. Stem op het waterschapsbestuur in uw regio!" aldus Maarten van der Weijden, niet alleen Olympisch kampioen lange afstandswemmen maar ook Ambassadeur voor de Waterschappen in Nederland.

De rol van de Waterschappen is redelijk onbekend. Maar de komende jaren zal dat waarschijnlijk ingrijpend gaan veranderen. De klimaatverandering dwingt het laaggelegen Nederland om ingrijpende maatregelen te nemen. De zeespiegel stijgt, de hoeveelheid neerslag neemt sterk toe, evenals de hoeveelheid af te voeren rivierwater. Dijken moeten worden verhoogd, rivieren verbreed, gebieden ontruimd en onder water gezet, en er zal heel veel geld geïnvesteerd moeten worden om Nederland veilig te houden.

Van 13 tot en met 25 november kan de Nederlandse bevolking stemmen op de samenstelling van hun eigen waterschapsbestuur. Meer informatie en een kieskompas is te vinden op: www.nederlandleeftmetwater.nl

Interessante feiten over Waterschappen en de Waterschapsverkiezingen 'Nieuwe Stijl'.


1. Er zijn 26 waterschappen in Nederland. De waterschappen hebben gezamenlijk zo'n 11.000 medewerkers. Ze beheren zo'n 3500 km. primaire waterkeringen en 55.000 km waterlopen. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor ca. 390 zuiveringsinstallaties. De totale omzet van de waterschappen bedraagt ca. 2 miljard euro.


2. De grenzen van de waterschappen vallen meestal niet samen met gemeente of provinciegrenzen. Ze zijn bepaald door waterstaatkundige factoren: (deel)stroomgebieden van rivieren, dijkringen, bemalings- en boezemgebieden.


3. De waterschappen zijn de oudste democratische instellingen in Nederland (sinds de dertiende eeuw)


4. Het "poldermodel" is eeuwen geleden uitgevonden door de waterschappen


5. Tegenwoordig zijn waterschappen grote professionele overheidsorganisaties met een gekozen bestuur en een benoemde dijkgraaf (te vergelijken met de gemeenteraad, wethouders en burgemeester bij gemeenten)


6. Dit jaar vinden voor het eerst de waterschapsverkiezingen 'nieuwe stijl' plaats. De vernieuwingen zijn het gevolg van de nieuwe de Waterschapswet. Wat is er nieuw?

a. De kiezer stemt niet langer op personen, maar op 'lijsten' ('partijen', belangen-groeperingen'). Deze zijn - dank zij hun verkiezingsprogramma's - veel herkenbaarder voor de kiezer. Bovendien doen er voor het eerst landelijk bekende (politieke) partijen mee.

b. De meerderheid van de zetels in het bestuur wordt door middel van verkiezingen verdeeld. Het aantal 'geborgde' zetels is teruggebracht tot een kleine minderheid van het waterschapsbestuur (de geborgde zetels worden niet door middel van verkiezingen verdeeld, maar vooraf toegewezen aan specifieke sectoren zoals grondbezitters en natuurbeheerders). Dit zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de samenstelling van het waterschapsbestuur en daardoor op het beleid van het waterschap (bijvoorbeeld meer nadruk op natuur of recreatie).

c. Dankzij het nieuwe lijstenstelsel kan er een volledig nieuw verkiezingslandschap ontstaan. De waterschapsverkiezingen 2008 zijn "founding elections"; iedereen kan aan deze verkiezingen meedoen, en iedereen maakt kans op een of meer zetels in het waterschapsbestuur. Er is geen gevestigde orde. Dat is ook terug te zien in de lijsten ven geregistreerde partijen: van zeer professioneel tot primair, en van breed georiënteerd tot strikt "one-issue" (bijv, hengelsportverenigingen). Ook vanuit een human interest-invalshoek zijn hier veel interessante figuren te vinden.

d. Voor het eerst vinden de waterschapsverkiezingen in heel Nederland plaats op hetzelfde moment. Voor het eerst is er een landelijke campagne voor de waterschapsverkiezingen.


7. De waterschappen doen hun werk degelijk en onopvallend. Daardoor zijn ze bij veel mensen nauwelijks bekend. Maar de komende jaren zal dat waarschijnlijk ingrijpend gaan veranderen:

De klimaatverandering dwingt het laaggelegen Nederland om ingrijpende maatregelen te nemen. De zeespiegels stijgt, de hoeveelheid neerslag neemt sterk toe en de hoeveelheid af te voeren rivierwater neemt sterk toe. Er zullen dijken moeten worden verhoogd, rivieren verbreed, gebieden worden ontruimd en onder water gezet, en er zal heel veel geld geïnvesteerd moeten worden om Nederland veilig te houden.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Ingezonden persbericht