Erfgoed Nederland

Persbericht

Ruimte voor water! Ruimte voor cultuurhistorie?

Verkiezingsdebat over de waterschapsverkiezingen

In het kader van de Waterschapsverkiezingen (13 ­ 26 november 2008) organiseren Erfgoed Nederland en de Reinwardt Academie in samenwerking met Projectbureau Belvedère een verkiezingsdebat over water en cultuurhistorie. Doel van het debat is aandacht te genereren voor de relatie tussen wateropgaven en cultuurhistorie, met als directe aanleiding de waterschapsverkiezingen. Het debat wordt gevoerd door vertegenwoordigers uit de 'werelden' van water en cultuurhistorie.

Ons Nederlandse landschap wordt gevormd door de strijd tegen het water. Die strijd wordt voor ons geregeld door de waterschappen. Niet voor niets zijn de waterschappen de oudste overheidsinstanties van Nederland. Hoe gaan de waterschappen namens ons die strijd aan? Hebben zij oog voor het landschap en de cultuurhistorische waarde ervan? Dijken, sloten, plassen, rivieren en meren zijn belangrijke elementen van het kenmerkende Hollandse landschap. Daarnaast zijn de waterschappen eigenaar van bijzondere cultuurhistorische parels zoals oude gemalen en molens. De waterschappen gaan hierover, en van 13 tot en met 25 november mogen wij de bestuurders van die waterschappen kiezen.

Programma
Frank Strolenberg (Projectbureau Belvedère) schetst een aantal uitdagingen op het raakvlak van cultuurhistorie en de actuele wateropgaven en poneert enkele stellingen. Twee referenten (Maike van Stiphout en Jef Landman) reflecteren vanuit hun positie als ontwerper en als adviseur cultuurhistorie. Aansluitend is er een discussie onder leiding van Annemiek Rijckenberg (lid VROM-raad) met de zaal en met een aantal speciale genodigden waaronder politici: Marika Kerstens (Algemene Waterschapspartij) Lammy Garming (Water Natuurlijk), Harmen Hoogenhout (ChristenUnie), Anne Lize van der Stoel (VVD), Leny van Vliet-Smit (PvdA) en Wim Zwanenburg (CDA).

Aanmelding verplicht via www.erfgoednederland.nl

Informatie:
Het debat begint om 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie, Dapperstraat 315, Amsterdam. Inloop vanaf 19.30 uur. De avond eindigt om 22.00 uur met aansluitend een borrel.

Route: De Reinwardt Academie ligt op loopafstand van treinstation Muiderpoort. Vanaf Amsterdam CS kunt u tramlijn 9 of bus 22 richting Indische Buurt nemen en uitstappen bij halte Wijttenbachstraat.


Noot voor de redactie:
Meer informatie (