Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Kom buitengewone zorg ervaren!
Slotmanifestatie Landbouw en Zorg Zeeland - 13 november

Een kleine 100 personen komt dit 13 november 2008 doen op de bijeenkomst in Oostkapelle. Het gezelschap is breed (van zorgboerderijen tot zorginstellingen en van indicatiestellers tot adviseurs). Tijdens de slotmanifestatie is er een primeur: Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) presenteert het certificatieschema Zorgboerderijen, opstapfase 1. Verder nemen verschillende mensen met een zorgvraag deel aan een programma om een indruk te krijgen van de activiteiten op een zorgboerderij. Zij gaan onder andere koeien melken en plantjes potten.

Het programma staat in het teken van de afronding van het project Landbouw en Zorg Zeeland. Vol trots presenteert de Stichting Zorgboerderijen Zeeland hun successen van de afgelopen jaren. De sprekers Marjo Boonman (voorzitter SZZ), George van Heukelom (gedeputeerde provincie Zeeland) en Rinus van 't Westeinde (bestuurder van ZLTO) kijken ook naar de toekomst.

Een bijzonder moment in het programma is de overhandiging van het HKZ certificatieschema Zorgboerderijen, opstapfase 1 aan SZZ-voorzitter Marjo Boonman en gedeputeerde George van Heukelom. Dit schema wordt voor het eerst gepresenteerd. Het op de eigenheid en kleinschaligheid toegespitste schema is een belangrijke ontwikkeling voor de sector Landbouw en Zorg. Het vormt de basis voor een HKZ-keurmerk dat een basisgarantie biedt voor kwaliteit. Hiermee laat een gecertificeerde instelling zien dat zij het werk zodanig heeft georganiseerd, dat aan alle voorwaarden is voldaan om optimale zorg te kunnen leveren.

In één van de workshops in het tweede deel van het programma wordt nader ingegaan op het onderwerp kwaliteit. Daarnaast staan de Zeeuwse aanwezigen stil bij de voorlopige resultaten van het onderzoek van Wageningen Universiteit naar het effect van dagverzorging op zorgboerderijen op diverse aspecten van de gezondheid van dementerende ouderen. In een tweetal andere workshops komen de actuele ontwikkelingen rondom het Persoons Gebonden Budget (PGB) aan bod en het traject van zorgvraag tot plaatsing op de zorgboerderij.

Tot slot geeft een deel van de leden van de Stichting Zorgboerderijen Zeeland tijdens de borrel vanuit hun stands informatie over wat zij te bieden hebben.

Het project Landbouw en Zorg Zeeland van de Stichting Zorgboerderijen Zeeland is uitgevoerd met ondersteuning van ZLTO Projecten en Buitenkans V.O.F. van 2005 tot en met 2008 en is gefinancierd door de provincie Zeeland en de ZLTO..



Ingezonden persbericht