Debat: Omstreden realityshow My Favorite Funeral onder vuur


Arminius roept deelnemers en makers My Favorite Funeral ter verantwoording in debat

ROTTERDAM, 20081110 -- Je lichaam laten conserveren als lustobject? Samen een einde maken aan je leven om gelijktijdig begraven te worden? Je leven geven om een daad te stellen tegen zinloos geweld? Het zijn allemaal wensen van kandidaten die aan bod komen in het omstreden programma My Favorite Funeral, dat in mei en november 2008 door Antenne TV is uitgezonden op TV Rijnmond.

Critici hebben My Favorite Funeral al veroordeeld. De makers van het programma zouden kandidaten stimuleren hun wensen uit te voeren, omdat dit spectaculaire televisie oplevert. Het zou ze niet om de kandidaten gaan, maar om kijkcijfers.

Hans Kennepohl, programmeur van debatcentrum Arminius: "Nu bekend is dat de makers van My Favorite Funeral het programma op landelijk niveau voort willen zetten, vinden wij dat het tijd is voor een debat. Is een dergelijk programma wel verantwoord? Breng je mensen niet op verkeerde ideeën? Waar ligt de grens tussen journalistiek en entertainment?"

Maaike Ruis, woordvoerder van het programma My Favorite Funeral: "Waarom mag je op je 27ste niet een einde aan je leven maken als je er echt tegen op ziet om oud te worden en af te takelen? Onze kandidaten zijn geen eendagsvliegen. Het zijn mensen die al heel lang rondlopen met een bepaalde wens. Amy, het model dat zichzelf wil laten ingieten in kunststof, heeft inmiddels contacten gelegd met een museum dat bereid is haar lichaam tentoon te stellen. Ze is niet van plan om van haar wens af te zien. Ik denk dat het debat van Arminius daar weinig aan kan veranderen."

Hans: "We laten de kandidaten praten met een psychiater en een medisch ethicus. Op die manier proberen we erachter te komen of de kandidaten inderdaad 'excentriek' zijn, zoals het programma beweert, of dat ze tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden".

Over één ding zijn Hans Kennepohl en Maaike Ruis het eens: "Het debat is uniek omdat het mensen in staat stelt direct met de kandidaten te praten. Mensen hoeven hun onvrede niet langer te uiten op fora en via ingezonden brieven. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het een heftige en emotionele avond."

Het debat vindt plaats op donderdag 13 november 2008 om 20.00 uur in de Arminiuskerk, Museumpark 3, Rotterdam. Meer informatie: www.arminius.nu

My Favorite Funeral is een initiatief van Stichting Artememes en Leeman & Strandhagen. De afleveringen zijn online te zien op de website: www.myfavoritefuneral.nl