Gemeente Boxtel

Raadswerk

In Raadswerk besteden we elke week aandacht aan de Boxtelse gemeenteraad. U leest wat er voor de commissies en raad op de agenda staat of u krijgt een verslag van werkbezoeken of andere bijeenkomsten. Ook besteden we aandacht aan de besluiten van de gemeenteraad.

Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php

Besluiten van de raad

In de raadsvergadering van 28 oktober 2008 met een vervolg op 6 november 2008 zijn de volgende besluiten genomen:

Eigendomsoverdracht Sint Ursulacomplex

De raad stemt in met de overeenkomst met de Woonstichting St. Joseph en de daarbij behorende financiële consequenties ten bedrage van ? 377.000,- (netto contant). Tevens stemt zij in met overdracht van het gemeentelijk eigendom in het Sint Ursulacomplex aan Woonstichting St. Joseph en draagt ze het college op om het plan uit te voeren.

Wat houdt dit in?

De kans doet zich voor om te komen tot een verdere versterking van het Sint Ursulacomplex als sociaal cultureel centrum, nu de bouw van het jongerencentrum en het Centrum voor Jeugd en Gezin zijn voltooiing nadert. Deze versterking wordt mogelijk door het deel van het complex dat in eigendom is bij de gemeente, over te dragen aan de woonstichting. Tegelijkertijd verwerft de woonstichting ook het deel van het complex dat Hendriks Coppelmans in eigendom heeft. Hierdoor komt de zogenaamde bufferruimte (de voormalig aula tussen het jongerencentrum en het achtergebouw in) beschikbaar voor een gemeenschapshuisfunctie voor de wijk Centrum-Breukelen en ook voor ruimte voor ateliers en expositie voor kunstenaars en MIK. De fractie van Balans dient een amendement in wat als volgt luidt:

In te stemmen met het voorbereiden van een overeenkomst t.b.v. de vervreemding van het gemeentelijk bezit in Ursula aan St. Joseph en het terug huren daarvan.Het kennelijk verlies van 6 miljoen euro voor de gemeente op Ursula deugdelijk financieel  te onderbouwen en de factoren die een mindere verkoopopbrengst genereren expliciet per onderdeel te benoemen, te weten:

a.  de waarde van de Hendrik Coppelmans-claim, die anders voor rekening van de gemeente komt.

b.  de financiële inspanningsverplichtingen die St. Joseph na de verkoop zal moeten plegen voor de extra onderhoudskosten danwel voor de door de gebruikers gewenste aanpassingen.Te zijner tijd met een compleet nieuw voorstel te komen, dat is voorzien van de gevraagde transparante financiële onderbouwing.

Na stemming wordt het amendement verworpen.

Het voorstel wordt na stemming aangenomen. De fracties van Democratische Partij Boxtel/Liempde, Boxtels Belang en Balans leggen een stemverklaring af waarmee zij geacht willen worden in te stemmen met het raadsvoorstel wat betreft de versterking van het Sint Ursulacomplex als sociaal cultureel centrum. Maar deze drie partijen stemmen niet in met de financiële onderbouwing.

Onderzoek geloofsbrieven en installatie raadslid

De heer D.M.D.H. (Dennis) Merkx wordt benoemd tot lid van de raad van de gemeente Boxtel en legt hiervoor de verklaring en belofte af. Hij neemt namens de PDP, de Progressieve Democratische Partij, de plaats in van de heer B. Koenraadt.

Vaststellen van de ontwerp-Programmabegroting 2009

De raad stelt unaniem de Programmabegroting 2009 vast met in achtneming van de aangenomen amendementen.

Wat houdt dit in?

Met de Programmabegroting stelt de raad de kaders vast voor het beleid in 2009. De raad geeft opdracht aan het College het beschreven beleid en de genoemde investeringswerken in 2009 uit te voeren binnen de voor 2009 begrote bedragen. De autorisatie van de begroting 2009 heeft slechts betrekking op het jaar 2009. Indien na vaststelling blijkt dat beleid of investeringen zullen verschuiven naar 2010 of verder zal dit aan de raad worden voorgelegd. Met deze begroting 2009 willen we er voor zorgen dat weer een belangrijke stap wordt gezet bij de realisatie van het beleidsprogramma Samen leven, ruimte geven.

De fractie van Balans legt een stemverklaring af waarin zij geacht wil worden in te stemmen met het voorstel maar niet akkoord gaat met de zaken zoals genoemd in de door Balans ingediende amendementen. Ook vindt Balans dat een aantal bedragen onvoldoende zijn onderbouwd, met name sportpark De Renbaan en het Sint Ursulacomplex.

Aangenomen amendementen / moties Programmabegroting 2009

De volgende ingediende amendementen werden aangenomen:

gehandicapten parkeerkaart   verbetering trottoirs/wandelpaden

Door de gemeenteraad zijn de volgende moties aangenomen:

onderzoek noodzaak/wenselijkheid adviesgroepenstimuleren van burgerzin    toegankelijkheid visueel beperkten LED-verlichting in openbaar gebied  trottoir Armehoefstraat   fietspad Jacob Reutenlaan  inrichting Vorsenpoel       prijs kinderattracties op Breukelseplein Project duurzaam samenleven  kinderparticipatie        schuldenpreventie        bestemmingsplannen voor Liempde en Lennisheuvelverruiming instrumenten volkshuisvesting groene kwaliteitsimpuls Oost

Vaststellen van de Tweede Bestuursrapportage 2008

De raad stelt de Tweede Bestuursrapportage 2008 vast.

Wat houdt dit in?

Een actuele begroting geeft management en bestuurders meer mogelijkheden om de juiste beslissingen te nemen. Daarnaast wordt door een tijdige aanpassing van de lopende begroting een onverwacht

rekeningresultaat voorkomen.

De fractie van Balans legt een stemverklaring af waarin zij geacht wil worden in te stemmen met het voorstel maar niet akkoord gaat met storting van het overschot 2008 in de Investeringsreserve stedelijke vernieuwing. Ook eventuele toekomstige stortingen van overschotten in deze reserve acht Balans niet wenselijk. Het voorstel is unaniem aangenomen.

Hoorzitting zienswijzen GVVP

Op maandag 17 november 2008 bespreekt de commissie Ruimtelijke Zaken in een hoorzitting de ingediende zienswijzen op het GVVP, het Gemeentelijk Verkeers - en Vervoerplan. De hoorzitting begint om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis, ingang Dr. Van Helvoortstraat.

13-11-2008

Gemeente Boxtel

0411 - 655 911

gemeente@boxtel.nl