Gemeente Boxtel

Nationale Dag van Respect 2008 op donderdag 13 november

Op donderdag 13 november 2008 wordt voor de derde keer de nationale Dag van Respect gehouden. Net als vorig jaar worden nu ook op enkele Boxtelse scholen activiteiten georganiseerd. Deze dag vormt landelijk het feestelijk slot van een lestraject dat momenteel door duizenden kinderen op basisscholen wordt gevolgd. Ook een groeiend aantal scholieren van het voortgezet onderwijs doen mee.

Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php

Gastlessen op Boxtelse scholen

De Stichting Dag van Respect wil bij jongeren het vermogen ontwikkelen om met een respectvolle houding in het leven te staan. Een samenleving waarin iedereen openstaat voor de wereld om zich heen. Waarin mensen elkaar en hun omgeving respecteren.

Elk jaar worden betrokken Boxtelaren uitgenodigd om op de Dag van Respect hun persoonlijke verhaal over respect in gastlessen te vertellen op scholen

Dit jaar hebben zich in Boxtel zes scholen aangemeld voor deze dag. Vijf gastsprekers verzorgen de lessen. Zo gaat burgemeester Fr. van Beers een gastles verzorgen op de Michaëlschool. De Maremak krijgt op donderdag 13 november bezoek van wethouder A. van Aert en wethouder G. Wouters gaat naar De Spelelier. M. Hendriks is op de Molenwijkschool actief en treft daar in de gastles ook leerlingen van de Prinses Amaliaschool aan. Tenslotte geeft voormalig commissielid W. Brooker gastlessen aan groep 7 en 8 van de Angelaschool.

De verhalen in de gastlessen kunnen bijvoorbeeld gaan over sportief gedrag op het voetbalveld en over goed zijn in je werk. Maar ook over opstaan in de bus voor iemand die slecht ter been is en over kauwgum in de prullenbak gooien in plaats van op straat. Over pesten en over dierenbescherming.

Via jongeren worden ook ouders bij deze gesprekken betrokken. En niet alleen op die ene dag; respect is juist iets alledaags. Daarom is er een lespakket over respect ontwikkeld en zijn er meer activiteiten mogelijk samen met bedrijven en non-profitorganisaties. Op verzoek van de gemeente Boxtel heeft de Stichting Brede Scholen Boxtel de organisatie van de gastlessen op zich genomen.

Gemeente Boxtel enthousiast over Dag van Respect

Niet alleen geven de genoemde betrokken Boxtelaren aandacht tijdens de Dag van Respect, ook wil de gemeente iets extra?s doen om respect op de agenda?s van diverse organisaties te plaatsen. De gemeente wil ook bekendheid geven aan de gemeentelijke Respectdag voor zowel de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs als voor brugklassers van diverse scholen voor voortgezet onderwijs. 

De gemeente Boxtel heeft zich bij de Dag van Respect aangesloten door het aanschaffen van een zogenaamd Respectificaat: een respectaandeel. Boxtel ondersteunt als aandeelhouder de Stichting Dag van Respect en is daardoor een Respectgemeente 2008-2009 geworden.

Over de Dag van Respect

De Stichting Dag van Respect is een initiatief van rabbijn Awraham Soetendorp en ir. Jack van Praag. De rabbijn heeft in zijn loopbaan ervaren dat juist kinderen zich graag inzetten voor een betere wereld. Daarom startte hij een project waarin kinderen zelf actief met respect bezig zijn. Stichting Dag van Respect werd opgericht. Deze stichting stimuleert inmiddels het hele jaar door respect in de maatschappij.

06-11-2008

Gemeente Boxtel

0411 - 655 911

gemeente@boxtel.nl