Technische Universiteit Delft

Systeemtheorie
door M&C

Afscheidsrede van Prof.dr. G.J. Olsder: "And that is how I got to where I find myself today"

14 november 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr. G.J. Olsder | Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

And that is how I got to where I find myself today.

Wiskundige systeemtheorie is de wiskundige beschrijving van oorzaak en gevolg processen en de studie van hoe een dergelijk proces te beïnvloeden is zodanig dat een gewenst resultaat wordt gehaald. In deze rede zullen de ontwikkelingen van vier deelgebieden van de systeemtheorie vanuit een persoonlijk en historisch perspectief worden toegelicht. Deze gebieden zijn: de optimale besturingstheorie, de dynamische speltheorie ("conflict analyse"), systemen met discrete gebeurtenissen en de filtertheorie. De wiskunde zelf zal in deze voordracht niet centraal staan.

Links naar een aantal specifieke toepassingen zullen worden besproken: het ontwerpen van dienstregelingen, waarom een baas altijd slimmer kan zijn dan zijn ondergeschikten, tol heffen op autowegen, het lokaliseren van een geluidsbron bij beperkt gehoor, en ten slotte, tamelijk onverwacht en ongewild, de bevolkingspolitiek in China. Deze laatste toepassing kan worden opgevat als een voorbeeld binnen de chaostheorie: kleine oorzaak met grote gevolgen.

De titel van deze voordracht verwijst naar een regel uit een gedicht, van Bill Watterson, dat het leven, en de keuzes daarin, enigszins relativeert. In deze context past ook de toelichting op de keuze voor toegepaste wiskunde en de vier genoemde deelgebieden.

Laatst gewijzigd: 29 oktober 2008