Gemeente Sneek


houten brug akkerwinde in elkaar

Zes mega-kranen hijsen houten brug Akkerwinde in elkaar

Op vrijdag 14 november wordt de houten brug Akkerwinde in elkaar gezet op de bouwplaats aan de Pripperstraat in Sneek. Vanaf 06.00 uur `s ochtends worden zes mega-kranen in werking gesteld om dit unieke kuntwerk om hoog te hijsen en in elkaar te zetten. Naar verwachting duurt het hijsen ongeveer twee uur en zullen beide brugdelen van 32 meter lang en 16 meter hoog tussen 10.00 uur en 12.00 uur met elkaar verbonden zijn. In de weken daarna wordt de brug verder klaar gemaakt voor het transport en de plaatsing op zaterdag 29 november.

Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan beide brugdelen in twee tenten op de tijdelijke bouwplaats aan de Pripperstraat. Dit gebeurt onder geconditioneerde omstandigheden, waarbij vochtigheid en temperatuur worden gereguleerd.

Feiten en cijfers houten brug Akkerwinde
Wat de houten brug Akkerwinde zo uniek maakt, is dat de houten constructie het stalen rijdek kan dragen. Bovendien kan er verkeer over heen uit de hoogste verkeersklasse (60 ton). De feiten van de houten brug op een rijtje:
Lengte: 32 meter
Breedte: 12 meter
Hoogte: 16 meter (zonder onderbouw)
Gewicht stalen rijdek: 150.000 kilo
Gewicht houten opbouw: 300.000 kilo
Gewicht draad- en verbindingsstangen: 9000 kilo Hoeveelheid hout: 690 kubieke meter
Houtsoort: Accoya (uit productiebos in Nieuw Zeeland)

Betrokken partijen
Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat Noord Nederland en gemeente Sneek zijn gezamenlijk opdrachtgever voor het project Rijksweg 7 Sneek en de bouw van de houten brug. De brug wordt gebouwd door aannemer Schaffitzel uit Schwäbisch Hall in Duitsland. OAK architecten hebben het ontwerp gemaakt en TitanWood is de leverancier en producent van het accoyahout.