Gemeente Almere

Eerste paal Homeruskwartier Almere Poort

11-11-2008

Homeruskwartier Poort Almere Poort, het vierde stadsdeel van Almere, is volop in ontwikkeling. Vrijdag 14 november a.s. wordt de eerste paal geslagen van het Homeruskwartier; dé staalkaart voor particulier opdrachtgeverschap. In het Homeruskwartier worden alle woningen door de bewoners zelf (mede-)ontwikkeld en gebouwd. Dat maakt het Homeruskwartier tot een unieke nieuwbouwwijk in Nederland.

Almere Poort, het vierde stadsdeel van Almere, is volop in ontwikkeling. Vrijdag 14 november a.s. wordt de eerste paal geslagen van het Homeruskwartier; dé staalkaart voor particulier opdrachtgeverschap. In het Homeruskwartier worden alle woningen door de bewoners zelf (mede-)ontwikkeld en gebouwd. Dat maakt het Homeruskwartier tot een unieke nieuwbouwwijk in Nederland.

Verschillende vormen van opdrachtgeverschap
Met de ontwikkeling van het Homeruskwartier wordt invulling gegeven aan het programma `Ik bouw mijn huis in Almere', dat in 2006 van start is gegaan. De komende jaren worden in het Homeruskwartier 3000 woningen gebouwd, in verschillende vormen van opdrachtgeverschap. Voor particulier opdrachtgeverschap, waarbij een bewoner zelf zijn kavel kan (laten) bebouwen, en voor collectief opdrachtgeverschap, waarbij groepen bewoners gezamenlijk een woning realiseren, zijn 1500 kavels beschikbaar. Daarnaast komt een groot aantal woningen in mede-opdrachtgeverschap tot stand: de toekomstige bewoner heeft een grote mate van zeggenschap, terwijl een projectontwikkelaar of corporatie verantwoordelijk is voor de bouw van de woning.

In november 2007 is gestart met de verkoop van kavels in de eerste fase van het Homeruskwartier. In deze fase worden meer dan driehonderd kavels in particulier opdrachtgeverschap uitgegeven, en zeven velden in mede-opdrachtgeverschap.

Start ontwikkeling Homeruskwartier: slaan eerste paal Op 14 november wordt de eerste paal van een zelfbouwkavel geslagen. Op kavel 23 in de `Woonwerkvillawijk' start de familie Bui - als eerste in een lange rij van particuliere opdrachtgevers die op korte termijn de eerste paal zullen slaan - met de bouw van de eigen woning. Wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening en Wonen) is aanwezig bij deze bijzondere aftrap. Ook andere particuliere opdrachtgevers die een kavel in het Homeruskwartier hebben gekocht, de toekomstige buren van de familie Bui, zijn uitgenodigd om 14 november aanwezig te zijn.

Na afloop wordt, in het informatiecentrum van Almere Poort, gezamenlijk het glas geheven: op een voortvarend bouwproces voor alle particulier opdrachtgevers, die binnenkort zullen starten met de bouw van de eigen woning.

Programma
11.45 Verzamelen op bouwlocatie (kavel 23)
12.00 Slaan eerste paal
12.15 Naar informatiecentrum Almere Poort
12.30 Toespraak wethouder Duivesteijn
12.45 Koffie en gelegenheid tot het stellen van vragen 13.30 Einde

Bijlage(n)


* Routebeschrijving Homeruskwartier in Poort