Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 11 november 2008

Transparantie centrale banken goed voor economie

Als centrale banken meer openheid van zaken geven, bijvoorbeeld over hun inflatiedoelstelling, kan dat leiden tot betere economische uitkomsten. Dat stelt econome Carin van der Cruijsen, die op 14 november promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

In de afgelopen tientallen jaren zijn veel centrale banken transparanter geworden over hun monetaire beleid. Van der Cruijsen stelt de vraag of transparantie vanuit economisch oogpunt wenselijk is.

In haar proefschrift toont zij aan dat meer transparantie in meerdere opzichten gunstig is geweest voor de economie. Zo is meer transparantie gepaard gegaan met lagere renteniveaus, wat wijst op een betere reputatie en meer flexibiliteit van de centrale bank. Ook heeft transparantie ervoor gezorgd dat inflatieverwachtingen beter aansluiten bij de doelstelling van de centrale bank. Dit heeft het beleid van centrale banken vereenvoudigd: na een periode van te hoge (of te lage) inflatie keert de inflatie sneller terug naar het beoogde niveau.

Toch waarschuwt ze ervoor niet naar volledige transparantie te streven: teveel publieke informatie kan verwarring veroorzaken, waardoor de kwaliteit van inflatievoorspellingen afneemt. Naarmate de voorspellingen slechter zijn, worden de prijzen meer bepaald aan de hand van inflatie in het verleden. De centrale bank doet er hierdoor langer over om inflatie weer in lijn te brengen met haar inflatiedoelstelling.

Huishoudens missen kennis

Meer informatie leidt alleen tot betere uitkomsten als het publiek (journalisten, huishoudens en economen) de centrale bank ook als transparanter ervaart. Kennis over stappen naar meer transparantie helpt hierbij. Maar Van der Cruijsen laat zien dat de kennis van Nederlandse huishoudens over de transparantie van de Europese Centrale Bank juist gebrekkig is.

Carin van der Cruijsen (1981) studeerde economie aan de UvT, waar ze cum laude afstudeerde. In 2004 werd ze Ph.D student bij de onderzoeksafdeling van de Nederlandse Bank, waar ze nu werkt als econoom.