Gemeente Roermond

Project renovatie Cattentoren gaat van start!

Cattentoren Op vrijdag 14 november aanstaande verrichten burgemeester Henk van Beers en wethouder Jos van Rey van Roermond om 12.00 uur op feestelijke wijze het startschot voor de renovatie van de Cattentoren, een onderdeel van de middeleeuwse stadsmuur van Roermond. Zij worden daarbij geassisteerd door de heer Marc Bauwens, directeur van het Designer Outlet Center Roermond en de heer Andrew Peat, beiden behorende tot de belangrijke sponsoren van het project Cattentoren.

Zoals bekend deed de Cattentoren, gelegen op de hoek van de Wilhelminasingel, in oktober 2007 mee aan het AVRO-programma Restauratie, een show waarin veertien vervallen monumenten streden om een kapitaalinjectie van een miljoen euro. De Cattentoren eindigde dankzij de steun van vele inwoners, vrijwilligers en de gemeente op een eervolle tweede plaats.

De Stichting Rura, eigenaar van de Cattentoren, wil de stadsmuur uit 1380 onder de aarden wal aan de Wilhelminasingel grotendeels ontgraven, restaureren en weer voorzien van de weergang, kantelen en spaarbogen. De opbouw van de Cattentoren - het zogenaamde Heksenhuuske
- zal gerenoveerd worden.

Het restauratieplan van de stichting Rura sluit aan bij het plan van de gemeente Roermond om de tussen Cattentoren en Rattentoren gelegen stadsmuur beter in beeld te brengen, de tuinmuren zichtbaar te maken en tussen de stadsmuur en de tuinmuren een kunstwandelpark te creëren volgens de - overigens nooit uitgevoerde - ideeën van de architect Cuypers uit 1900.

Alhoewel de Stichting Rura vorig jaar de hoofdprijs op een haar na miste, heeft de actie zoveel publiciteit opgeleverd dat inmiddels de benodigde middelen bijeen zijn gebracht en met de restauratie begonnen kan worden. Daarmee is het project Cattentoren het eerste van de veertien projecten die aan het televisieprogramma Restauratie deelnamen, dat uitgevoerd gaat worden. Publicatiedatum: 06-11-2008 Bijgewerkt: 11-11-2008