Gemeente Zaltbommel


Basisscholen ontvangen geldkoffer 11 november 2008 Geplaatst op: 11 november 2008
Basisscholen ontvangen geldkoffer

Op vrijdag 14 november ontvangen basisschool Den Boogerd in Aalst en De Hoeksteen in Well als eerste het lespakket `De Geldkoffer'. Het lespakket leert kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs omgaan met geld. Op 18 en 21 november ontvangen de overige basisscholen het lespakket.

De Sociale Dienst Bommelerwaard heeft het lespakket `De Geldkoffer' aangeschaft voor alle basisscholen in Zaltbommel en Maasdriel. `De Geldkoffer' - ontwikkeld door Nibud, Nederlandse Bank, Bureau Kredietregistratie en Gerechtsdeurwaarders - leert kinderen omgaan met geld. Aan de hand van het lespakket krijgen de kinderen les over het maken van verantwoorde keuzes, het omgaan met risico's en het reserveren van geld voor toekomstige tegenvallers.

Zaltbommels raadslid Marijke Smit-Bosch (ZVV) pleitte tijdens de voorjaarsnota in juni voor de aanschaf van dergelijk lesmateriaal. In Maasdriel zette PvdA-raadslid Jo van de Braak- van Hooft zich hiervoor in. De volksvertegenwoordigers van de twee gemeenten omarmden het idee. Ook Guus Krähe - wethouder in Zaltbommel en voorzitter van de Sociale Dienst Bommelerwaard - vindt het "een uitstekend idee". "We zijn er daarom meteen mee aan de slag gegaan", aldus Krähe.

Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat mensen goed met geld kunnen omgaan als zij dit op jonge leeftijd leren. Gijsbert Smit, wethouder jongerenbeleid en Sociale Zaken in Maasdriel: "geld speelt een belangrijke rol in het leven, ook voor kinderen. Ze krijgen zakgeld, lenen soms geld van elkaar en kopen leuke dingen."

Op vrijdag 14 november overhandigen de twee wethouders van de buurgemeenten de eerste geldkoffers aan basisschool Den Boogerd in Aalst en De Hoeksteen in Well. Dit doen zij samen met de initiatiefneemsters Marijke Smit-Bosch en Jo van de Braak- van Hooft. De overige basisscholen ontvangen het lespakket op 18 en 21 november. Naast de geldkoffers krijgen de leerkrachten van groep 7 en 8 een voorlichtingssessie van de Sociale Dienst Bommelerwaard. Een consulent schuldhulpverlening geeft tijdens de sessie uitleg over het gebruik van het lespakket.