Waterschap Aa en Maas

Huisseling

Waterschap Aa en Maas baggert in Huisseling

Waterschap Aa en Maas baggert vanaf medio november 2008 de watergangen aan de Grotestraat en de Meerstraat te Huisseling. De voorbereidingen starten vrijdag 14 november. De totale sliblaag in de circa één kilometer lange sloot wordt verwijderd. Het waterschap verwacht dat er ruim 1000 kubieke meter slib uit de sloot vrijkomt. De baggerwerkzaamheden duren naar verwachting tot medio december 2008.

Aanleiding baggerwerkzaamheden
De reden voor het baggerwerk is het feit dat de sloot is verondiept door bezinking van kleine gronddeeltjes en bladeren op de vaste waterbodem. Doordat de sloot minder diep is, kan het water minder goed afgevoerd worden. Dit kan op den duur overlast veroorzaken. Daarnaast levert de voedingsrijke sliblaag een verslechtering van de waterkwaliteit op. De rioolwateroverstort aan de Grotestraat is in 2004 gedeeltelijk afgekoppeld. Hierna hebben geen overstorten meer plaatsgevonden. Nu deze vervuilingsbron is aangepakt en tevens bladinval zal worden verminderd door het uitdunnen van omliggend groen, is het een goed moment om de neergeslagen sliblaag te baggeren. Na het verwijderen van de sliblaag kunnen de watergangen hun functie weer optimaal vervullen. De te baggeren waterlopen liggen tussen Huisseling en de snelweg A50 (zie kaartje).

081113baggerenhuisseling.jpg (64 Kb)

Aanpak en planning
Voordat de baggerwerkzaamheden beginnen, is eerst een onderzoek uitgevoerd naar de dikte en kwaliteit van de sliblaag. Het onderzoek wees uit dat de 30 tot 80 centimeter dikke sliblaag, goed voor in totaal ruim 1000 kubieke meter slib, chemisch niet verontreinigd is. Dat betekent dat het slib op de aangrenzende percelen kan worden verwerkt. Met de aanliggende eigenaren, bij wie slibspecie op de kavel wordt verwerkt, zijn afspraken gemaakt over het gebruik van een werkstrook van circa tien meter breed langs de watergang. Op sommige plekken, in verband met de afstand tot de overstort of onmogelijkheid van verwerking op het aangrenzend terrein, wordt de bagger uit de waterloop in gesloten vrachtwagens geladen en voor verwerking afgevoerd naar Beuningen Dit is het geval langs de Meerstraat en een deel ten noorden van de Grotestraat. Op de hoek van de Grotestraat en de Meerstraat wordt een overslaglocatie ingericht, waar de bagger in vrachtwagens wordt geladen. Hoewel het verkeer over de genoemde straten mogelijk enige hinder van de werkzaamheden ondervindt, zullen de straten niet worden afgesloten. Het wandelpad ten noorden van de Grotestraat zal vanwege de werkzaamheden langs de watergang circa een week niet beschikbaar zijn voor wandelaars.

Medio november start aannemer De Koornbeemd BV uit Oss met de baggerwerkzaamheden. Naar verwachting zijn deze medio december afgerond. Bij de planning van de werkzaamheden is zowel rekening gehouden met het oogstseizoen van de landbouwers als met het broed- en paaiseizoen in het kader van de Flora- en Faunawet.

Noodzaak baggeren
Voldoende en schoon water zijn van groot belang voor mens, plant en dier. Een waterbodem speelt hierbij op twee manieren een rol. Op de bodem van een waterloop vormt zich een laag baggerslib. Deze bestaat voornamelijk uit dood plantmateriaal en zwevende gronddeeltjes, zoals zand of klei, die neerslaan. Deze baggerlaag groeit elk jaar zo'n 1 á 2 centimeter. Op een gegeven moment is de laag zo dik, dat de doorstroming van het oppervlaktewater onvoldoende is. Hierdoor wordt de aanvoer van water in droge perioden bemoeilijkt of kan het water niet snel genoeg afgevoerd worden in natte perioden. Daarnaast vormen de plantenresten in het baggerslib een bron van voedingsstoffen. Teveel voedingsstoffen hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Hierdoor kan bijvoorbeeld blauwalg bij warm weer explosief groeien. Naast voedingsstoffen worden ook eventuele verontreinigingen vanuit de omgeving, bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, opgenomen in de baggerlaag. Dit kan risico's voor het milieu opleveren.