Politie Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Actie politie tegen fietsdiefstal nu ook in Arnhem-noord
Publicatiedatum: 14-11-2008 9:59:28

Arnhem - De politie breidt de publieksactie tegen fietsdiefstal momenteel uit van Arnhem-Zuid naar Arnhem-Noord. Het aantal fietsdiefstallen vertoont vanaf 2006 weliswaar een dalende lijn, in september en in iets mindere mate oktober was er echter even een piek zichtbaar, met name rond het NS-station centraal. De politie sluit met deze publieksactie aan bij de landelijke campagne tegen fietsdiefstal en geeft via flyers en stuurhangers tips hoe je diefstal kunt voorkomen. De politie hield dit jaar een 60-tal fietsdieven aan.

Cijfers en hot spots
Er verdwijnen in Arnhem gemiddeld 100 fietsen per maand. In Arnhem-Noord is vanaf september een piek in het aantal aangiften: in september 133 en in oktober 103 gestolen fietsen, alleen al in Arnhem-Noord.

De hotspots, de plekken in Arnhem waar de meeste fietsdiefstallen gepleegd worden zijn:

- Het NS station, bij de ingang Amsterdamseweg en bij de ingang Stationsplein

- NS-stations Schuytgraaf en Velperpoort

- Klarendalseweg

- Willemsplein

- Batavierenweg (bij evenementen in Gelredome)
- Winkelcentrum Kronenburg

- Velperplein

Wat doet de politie
De politie surveilleert momenteel opvallend op de hot-spots in Arnhem Noord. Daarnaast wordt er regelmatig onopvallend gepost. Ook de spoorwegpolitie en de gemeentelijke toezichthouders surveilleren rond het centraal-station. Met zichtbaar effect, het aantal fietsdiefstallen daalt daar de laatste week.
De politie let daarnaaast bij verkeerscontroles niet alleen op bromfietsen en auto's, maar ook nadrukkelijk op gestolen fietsen. Ook het project Tegenwind levert regelmatig een aanhouding op. De politie controleert fietsers waarvan vermoed wordt dat zij op een gestolen fiets rijden. Bijvoorbeeld een hele lange man op een spiksplinternieuwe, maar veel te kleine damesfiets. Vaak is het raak en blijkt het dan om een gestolen fiets te gaan. Ook let de politie op uiterlijke kenmerken van de fiets die niet kloppen. Zoals het ontbreken van het originele slot of de framesticker.

Tips voor het publiek
Wat kan de fietseigenaar zelf doen om diefstal tegen te gaan:
- Gebruik niet één, maar twee of drie verschillende fietssloten: dikke kettingsloten, beugelsloten of ringsloten.

- Zet de fiets ergens aan vast en haal het slot door het frame en het wiel.

- Zet de fiets op een plek waar wachtenden er zicht op hebben, bijvoorbeeld bij een bushalte.

- Laat de fietsenmaker postcode en huisnummer op de fiets graveren.
- Doe altijd aangifte van fietsdiefstal, dat kan ook via internet.
- Noteer merk, framenummer en eventueel chipkaart om een goede aangifte te kunnen doen.

- Koop geen gestolen fiets. Kijk op www.fietsdiefstalregister.nl of de fiets gestolen is.

- Het beste wapen tegen fietsdiefstal: maak gebruik van bewaakte fietsenstallingen.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Zakkenrollers slaan hun slag

Publicatiedatum: 14-11-2008 9:55:23

Arnhem - Op donderdag 13 november werd 's-ochtends rond 9 uur een 49-jarige vrouw uit Arnhem zakken gerold op het NS-station. Nadat eerst de pincode was afgekeken door een jonge vrouw bij de kaartjesautomaat aan de ingang Amsterdamseweg. Daarna werd voor ruim 3 duizend euro met het gestolen pasje gepind. De daders zouden een Italiaans sprekend jong stel zijn van rond de 25 jaar. Op het winkelcentrum Kronenburg werd donderdag rond 14.00 uur een 77-jarige vrouw slachtoffer van zakkenrollers. De portemonnee werd uit de tas gehaald met bijna 200 euro.
Op donderdagavond rond zes uur werd van een 73-jarige vrouw in een warenhuis in het centrum aangesproken door twee vrouwen, over het hondje van de vrouw. Daardoor leidden zij de aandacht van de vrouw af. Toen de twee weg liepen merkte de vrouw dat de portemonnee uit de tas was weggenomen met 150 euro er in.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Rivierenland

---

Nijmegenaar aangehouden voor diefstal uit bedrijfsauto
Publicatiedatum: 14-11-2008 9:58:08

WESTERVOORT - In de nacht van donderdag op vrijdag kreeg de politie omstreeks half twee een melding binnen van een getuige die het vermoeden had dat er werd gestolen uit een bedrijfsauto aan de Schaapswaard in Westervoort. Toen de politie ter plaatse polshoogte ging nemen, was de dief al gevlogen en troffen zij een bestelbus aan met een vernielde ruit. Ondertussen keken alle surveillance-eenheden in de omgeving uit naar een auto die volgens de getuige naast de bedrijfsauto geparkeerd stond ten tijde van de diefstal. Op de IJsseloordweg in Arnhem zag de politie een soortgelijke auto rijden. In de auto lagen goederen die gestolen waren uit de bestelbus en inbrekerswerktuig. De 48-jarige bestuurder uit Nijmegen werd aangehouden op verdenking van diefstal. De auto van de verdachte is afgesleept voor nader onderzoek.
(08-158988)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Politie controleert naar aanleiding van klachten uit buurt
Publicatiedatum: 14-11-2008 9:57:30

HUISSEN - De politie heeft donderdag tussen 17.00 uur en 18.00 uur gecontroleerd op eenrichtingsverkeer op de Gelrestraat in Huissen. Volgens buurtbewoners zou het eenrichtingsverkeer in die straat massaal genegeerd worden. In totaal werd vier keer een bekeuring uitgeschreven voor het negeren van het verbod.
(08-158894)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Fietser (11) gewond bij aanrijding met auto

Publicatiedatum: 14-11-2008 9:56:33

ELST - Donderdagochtend is een 11-jarige jongen uit Elst gewond geraakt bij een verkeersongeval in zijn woonplaats. Bij het oprijden van het kruispunt van de Solidus met de Turris zag een 50-jarige automobiliste hem over het hoofd. De jongen liep vermoedelijk een hersenschudding en een gekneusde kaak op. Hij werd overgebracht naar ziekenhuis Rijnstate.
(08-158475)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---