Gemeente Elburg

vrijwilligerswerk het cement van de samenleving

141108 Beleidsnotitie vrijwilligerswerk - het cement van de samenleving

Persbericht

Elburg, 14 november 2008

Beleidsnotitie vrijwilligerswerk - het cement van de samenleving

In de vergadering van 11 november jl. heeft het college van B&W de beleidsnotitie vrijwilligerswerk vastgesteld. Met de nieuw verschenen notitie vrijwilligerswerk wordt de beleidsmatige inzet voor de komende vier jaren (2009-2012) vastgelegd. De gemeente heeft met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) de beleidsmatige en financiële verantwoordelijkheid voor het ondersteunen van vrijwilligers.

In de gemeente Elburg zijn veel vrijwilligers actief. Het precieze aantal is lastig vast te stellen en varieert natuurlijk ook. Bovendien kan de vrijwillige inzet variëren van langdurig en regelmatig naar kortdurend en incidenteel. Als we al die verschillende typen vrijwilligers meenemen in onze telling, komen we uit op zo'n 5.000 tot 6.000 vrijwilligers. Een respectabel aantal!

De waarde van hun inzet is moeilijk in geld uit te drukken. Het biedt de gemeente de mogelijkheid om het voorzieningniveau hoogwaardig te houden zonder dat de kosten hiervan de gemeentelijke mogelijkheden ver te buiten gaan. Daarnaast moet ook de sociale waarde van het vrijwilligerswerk voor de samenleving niet onderschat worden: het vrijwilligerswerk wordt gezien als het cement van de samenleving en in al zijn verschijningsvormen uitermate gewaardeerd.

Vrijwilligerswerk is in Elburg zeker geen nieuw fenomeen. Wel wordt in de notitie aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen als Maatschappelijke Stage, terugdringen van wet- en regelgeving voor vrijwilligersorganisaties en projecten als het Buurtzorgproject en het Maatjesproject.

Het is de bedoeling dat aan het eind van de vierjaarlijkse periode verantwoording wordt afgelegd over de meetbare resultaten.

laatst gewijzigd: 14-11-2008 | print deze pagina print deze pagina | download document: 141108 Beleidsnotitie vrijwilligerswerk - het cement van de samenleving |