Mondiale vastgoedaandelenmarkten bieden de financiële storm het hoofd.

14/11/2008 10:11

Ernst & Young

Mondiale vastgoedaandelenmarkten bieden de financiële storm het hoofd. Maar het ergste moet wellicht nog komen.

Vastgoedaandelen markten Azië en Europa presteren beter dan Noord-Amerikaanse REIT-markt

Amsterdam, 14 november 2008 - Europa en Azië noteerden een lichte stijging van de marktkapitalisatie van de genoteerde vastgoedfondsen (REIT's ) op een mondiale markt die lijdt onder de kredietcrisis. Dit blijkt uit het rapport Riding out the storm: Global Real Estate Investment Trust Report 2008, van Ernst & Young. De totale marktkapitalisatie van genoteerde vastgoedfondsen over de gehele wereld kwam per 30 juni 2008 uit op bijna USD 605 miljard, een forse daling ten opzichte van de USD 764 miljard een jaar eerder.

"Net als ieder ander segment van de vastgoedmarkt zijn genoteerde vastgoedfondsen zeer zwaar getroffen door de mondiale kredietbeperkingen. Het valt nog te bezien wanneer de REIT-markten weer stabiel worden," aldus Ad Buisman van Ernst & Young. "De REIT's in Azië hebben in een periode van 12 maanden, eindigend juni 2008, wat betreft rendement het beste gepresteerd. Nu China van plan is volgend jaar een pilot REIT-programma te introduceren, zal er waarschijnlijk sprake zijn van een hernieuwde belangstelling voor de openbare REIT-sector in Azië," voegt Buisman toe. Voorwaarde is wel dat de investeerders dan terugkomen, want die staan nog aan de zijlijn te wachten.

Het rapport kijkt ook naar leverage- ofwel hefboomniveaus. "Nu de hefboomwerking hoger dan ooit is, staan de vastgoedfondsen onder druk om hun solvabiliteit te verbeteren. Wij verwachten dus dat de langverwachte vastgoeduitverkopen, gericht op verlaging van de hefboomniveaus, vóór het einde van het jaar zullen beginnen. Ervan uitgaande dat vraag en aanbod weer beter op elkaar gaan aansluiten. Dit zal hopelijk helpen om een begin te maken met het herstel van het algehele vertrouwen in de sector," aldus Buisman.

Toegenomen risicoprofiel

Uit de volatiliteitindex van de aandelen blijkt duidelijk een toegenomen risicoprofiel. Aandelen van vastgoedfondsen zijn duidelijk gevoeliger geworden voor de algehele economische ontwikkelingen. Op basis van de statistieken kan je niet langer zeggen dat vastgoed een veilige a-cyclische belegging is.

Van de 16 geanalyseerde landen liet alleen Zuid-Korea, met een REIT-markt van amper een half dozijn ondernemingen, een positief totaalrendement (5,17%) zien over de 12 maanden tot 30 juni 2008. Grote verliezen deden zich voor in Singapore, Japan, Nederland, Australië en Engeland.

Hoewel in termen van marktkapitalisatie de VS de grootste REIT-markt ter wereld blijft, nog vóór Europa en Azië, wordt het verschil steeds kleiner. Amerika zag een scherpe daling in het aantal genoteerde REIT's (afname van 21) en de marktkapitalisatie daalde beneden de 300 miljard dollar. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan het hypotheken debacle in Amerika. Na Amerika blijven Australië en Frankrijk de grootste REIT-landen.

Nu het pilot REIT-project van China in 2009 van start gaat, staat Azië op het punt om Europa voorbij te streven als de op één na grootste REIT-markt ter wereld en kan het in de komende vijf jaar wellicht de positie van Noord-Amerika aantasten.

"Alhoewel REIT's zich nog steeds staande houden terwijl de vastgoedmarkt instabiel en inactief is, is er onzekerheid over de toekomst. Dat gezegd hebbende, geloven wij er rotsvast in dat REIT's de orkaan die hen nu teistert overleven," aldus Buisman. Ongetwijfeld zal de orkaan enkele slachtoffers eisen. De REIT's lopen nog het risico op (forse) afwaardering van hun onroerend goed portefeuille en dat kan voor financieringsproblemen zorgen. Ook opkopers van schuldtitels kunnen voor de nodige onrust zorgen. Aan de andere kant wordt een goed dividend rendement geboden en zolang de onderliggende verhuurmarkten het door de crisis niet te zwaar te verduren krijgen, kunnen vastgoedaandelen een aantrekkelijke investering zijn.





http://www.ey.nl