Gemeente Dongeradeel



---

Bundeling van kansen in regiostad Dokkum

Provincie Fryslân, gemeente Dantumadiel en gemeente Dongeradeel hebben de kansen op een rij gezet voor het ontwikkelen van een aantrekkelijk bundelingsgebied rond de sterke regiostad Dokkum. Deze kansen zijn vastgelegd in de structuurvisie bundelingsgebied regiostad Dokkum, die de colleges van B&W van de gemeenten Dongeradeel en Dantumadiel op 11 november aanboden aan gedeputeerde Adema van de provincie Fryslân.

Dokkum is in het Streekplan aangewezen als regiostad en is daarmee één van de zes stedelijke centra die gezamenlijk het stedelijk netwerk van Friesland vormen. In de structuurvisie hebben de gemeenten Dantumadeel en Dongeradeel en de provincie ingezet op het versterken van de centraal trekkende positie van Regiostad Dokkum. Daarnaast wordt een hoogwaardige invulling gegeven voor het bundelingsgebied, waarbij de vele kwaliteiten die het gebied rijk is, worden benut en versterkt.

In de structuurvisie zijn de verschillende ambities op het gebied van economische ontwikkeling benoemd. De Centrale As en de Westelijke Rondweg zijn essentieel voor de economische ontwikkeling van regiostad Dokkum en Noordoost Friesland. Naast een goede infrastructuur, moet er voldoende ruimte op voorraad zijn voor bedrijvigheid, dienstverlening, culturele, commerciële en openbare voorzieningen, gezondheidszorg en onderwijs. De regionale voorzieningen kunnen in en om het centrum van de stad worden gebundeld en ontwikkeld.

De gemeenten Dongeradeel, Dantumadeel en de provincie Fryslân gaan in de structuurvisie voor de ontwikkeling van een aangenaam leefgebied in het bundelingsgebied regiostad Dokkum. Een gebied met een gevarieerd aanbod van woonmilieus, een hoogwaardig aanbod van voorzieningen en waar werkgelegenheid is in verschillende sectoren op locaties die ruimtelijke kwaliteiten hebben. Een gebied dat goed bereikbaar is en waar het aangenaam verpozen is voor recreant en toerist.

Klik hier om naar het rapport structuurvisie bundelingskansen Dokkum te gaan