Gemeente Maassluis

Schildjes voor monumentale panden

De gemeente Maassluis heeft besloten om aan de eigenaren van rijks- en gemeentelijke monumenten `monumentenschildjes' toe te kennen. Met deze schildjes wil Maassluis zichtbaar maken dat zij vele monumentale panden binnen de gemeentegrenzen heeft. De schildjes worden naar verwachting begin volgend jaar aan de eigenaren van de panden beschikbaar gesteld.

In Nederland zijn al veel monumenten voorzien van een monumentenschildje. Daarmee laten die gemeenten zien dat zij bijzondere panden hebben met historische betekenis. Ook niet-inwoners die de stad bezoeken, zien deze schildjes hangen aan de voorgevel van de panden. Het culturele erfgoed is zo voor iedereen zichtbaar.

Naast de rijksmonumenten kent Maassluis sinds 2006 ook gemeentelijke monumenten. Nadat eind 2005 was besloten om op een actieve wijze met het culturele erfgoed in Maassluis om te gaan, is gestart met de aanwijzing van gemeentelijke monumenten.

De eigenaren van de monumentale panden bepalen zelf of er een schildje aan zijn of haar pand mag worden bevestigd. De gemeente heeft daarom goed overleg met de eigenaren. Zij zijn inmiddels door wethouder John Scheerstra via een persoonlijke brief op de hoogte gesteld. Nadat de schildjes zijn geleverd wordt gekeken wanneer en op welke wijze de uitreiking plaatsvindt.