Trots op Nederland

Nieuws

Opening Business Dagen door Rita Verdonk

Woensdag 12 november en donderdag 13 november vond de jaarlijks terugkerende Beurs "Regio Business Dagen" in de Jaarbeurs te Utrecht plaats. Deze beurs is een zakelijk evenement met als doel ondernemers uit een bepaalde regio actief bij elkaar te brengen. De organisatie had Rita Verdonk verzocht dit evenement te openen. Trots op Nederland heeft het ondernemerschap hoog in het vaandel staan en is van mening dat het de ondernemer in Nederland bepaald niet gemakkelijk wordt gemaakt. Hier zou snel verandering in moeten komen, omdat dit zou kunnen bijdragen aan een gezond economisch klimaat en een betere werkgelegenheid. Rita Verdonk had deze uitnodiging dus met genoegen aanvaard en hieronder vindt u de tekst van haar openingsspeech:

Het is mij een bijzonder genoegen om vandaag te mogen spreken bij de opening van deze businessdagen van het MKB, voor een select gezelschap van mensen dat aan het roer staat van de banenmotor van onze economie en daarmee dus aan de basis van onze welvaart.

Wat is er passender voor deze gelegenheid dan een aantal stellingen en constateringen met betrekking tot de kredietcrisis: een crisis, die ondernemen moeilijk maakt en waarover het kabinet afgelopen september, op Prinsjesdag, nog durfde te beweren dat het voor Nederland eigenlijk een beetje de ver-van-mijn-bedshow zou worden, dat onze stevige en robuuste economie wel een stootje verdragen kon.

U als MKB-er heeft inmiddels vermoedelijk aan den lijve ondervonden dat deze kredietcrisis zich niet alleen als een olievlek over de wereld heeft uitgebreid, maar dat deze crisis ook de feitelijke economische situatie in Nederland heeft beïnvloed. Tot verrassing van onze minister van Financiën heeft deze crisis helaas ook ons land bereikt. En wel op een wijze die voor de komende tijd weinig goeds belooft en u als ondernemers zal noodzaken tot het nemen van maatregelen om deze situatie het hoofd te bieden. Sterker nog, de huidige crisis schreeuwt om maatregelen als gekeken wordt naar wat er op ons, maar vooral op u, afkomt.

Trots op Nederland is dan ook van mening dat de regering alles in het werk moet stellen om de ondernemers in het MKB te steunen en daarbij iedere denkbare stimuleringsmaatregel voor onze economie ook meteen moet inzetten. Samen de schouders eronder!

Het voorstel van Trots op Nederland is dat de minister van Financiën een garantiefonds voor gezonde MKB-bedrijven zal instellen, zodat investeren weer mogelijk wordt. Gezonde bedrijven moeten blijven bestaan en moeten de mogelijkheid hebben te investeren. Zij zijn immers, zoals al gezegd, de motor van onze economie.

Als het gaat om de omvang van dat fonds, dan mag er in de ogen van Trots op Nederland toch zeker gedacht worden aan een garantiefonds met een vermogen dat in hoogte niet onder mag doen voor de 20 miljard euro die voor de financiële instellingen beschikbaar zijn gesteld.

Diverse lidstaten van de Europese Unie hebben honderden miljarden in het bankwezen gepompt dan wel beschikbaar gesteld, maar het gehoopte resultaat blijft grotendeels uit doordat banken op hun geld blijven zitten uit wantrouwen en angst. Hierdoor zijn banken wel van de ondergang gered, maar de kredietkraan voor ondernemers druppelt in plaats van dat hij stroomt.

Het gevolg is dat bedrijven noodgedwongen steeds vaker overgaan tot het zogenaamde `nearbanking'. Omdat de klanten en dus de afnemers in het huidige bankklimaat niet meer in staat zijn om een normaal krediet te krijgen bij banken gaan bedrijven hun afzet zelf op de en of andere manier voorfinancieren om hun productie te kunnen blijven afzetten.

Dit is een levensgevaarlijke ontwikkeling voor het bedrijfsleven en waartoe dat kan leiden hebben we kunnen zien bij de Amerikaanse auto-industrie. Je kunt in het licht van de kredietcrisis op dit moment best wel vraagtekens zetten bij het bankwezen, maar bankieren is en blijft een vak op zich en het mag niet zo zijn dat ondernemers zelf voor bankier moeten gaan spelen omdat dit zogenaamde `nearbanking' de enige manier voor ondernemers is om hun afzetmogelijkheden veilig te stellen. Als dat gebeurt gaan we met elkaar echt de verkeerde kant op met alle risico's van dien!

De afgelopen periode heb ik het handelen van de Minister van Financiën kritisch gevolgd. Dat heeft ertoe geleid dat ik als enige van de 150 Kamerleden mijn instemming aan zowel de deal van 4 miljard als de deal van 16,8 miljard heb onthouden. Voor wat betreft die 4 miljard kreeg ik binnen een paar dagen al gelijk, want toen bleek dit geld al verdampt.

Een verwijt dat Wouter Bos op dit terrein gemaakt kan worden is dat hij bij de 10 miljard deal met ING verzuimd heeft om te eisen dat van die 10 miljard euro minstens 5 miljard euro in onze economie gepompt zou moeten worden middels de normale kredietverlening aan bedrijven.

Die misser zou hij alsnog voor een deel kunnen corrigeren door het nieuwe staatsbedrijf ABN-AMRO te dwingen tegen concurrerende tarieven de kredietkraan weer te openen. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor burgers die een hypotheek willen afsluiten. Het resultaat zou zijn dat ING en de Rabobank dit voorbeeld volgen zodra men merkt dat hun marktaandeel begint op te drogen.

Voeg daarbij een verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie tot een bedrag van 350.000 euro, het afschaffen van de overdrachtsbelasting, dus niet slechts verminderen tot een percentage lager dan 6%. Samen met het niet verder laten stijgen van lokale lasten en heffingen, heb je dan een begin gemaakt van een stevig pakket maatregelen om de stagnerende economische bedrijvigheid weer vlot te trekken.

Dit is het soort maatregelen dat Trots op Nederland op dit moment nodig acht om een economisch domino-effect zoals in Amerika gebeurt te voorkomen. Als hier dan ook nog bijkomt dat er snel werk gemaakt wordt van het vereenvoudigen en terugdringen van de kostbare en verstikkende regelgeving zijn we in ieder geval weer op de goede weg.

Een voorbeeld: de door het kabinet beloofde vereenvoudiging van de belastingregels is tot op heden uitgebleven. In een recent rapport heeft Price Waterhouse Coopers vastgesteld dat een middelgroot bedrijf nog steeds 180 uren, dat is bijna 23 werkdagen, kwijt is om te voldoen aan de naleving van de belastingregels, net zoveel als een jaar geleden. Van die belofte is dus niet veel terechtgekomen, waardoor kosten en ergernis voor het bedrijfsleven net zo groot blijven.

Als we het dan toch hebben over een betrouwbare overheid dan wil ik vanaf deze plaats een verwijt maken naar de president van de DNB die al in de zomer signalen had ontvangen over problemen bij de IJslandse banken, zonder dat hij ingreep om erger te voorkomen. Het argument dat men geen paniek wilde veroorzaken weegt niet op tegen de schade die Nederlandse ondernemers en spaarders hebben geleden.

Dat die mensen geholpen worden is terecht, maar als de oplossing dan gezocht moet worden in het verstrekken van een lening van 1 miljard euro aan de regering van IJsland om Nederlands spaargeld te redden is er met deze oplossing toch wel een beetje sprake van een sigaar uit eigen doos. Er waar blijven de belangen van alle kleine beleggers en spaarders die hun centjes in aandelen hadden belegd. Dit soort mensen kun je niet wegzetten als grote graaiers en riskante beleggers, maar het is wel de groep die nergens kan aankloppen en in stilte moet bloeden voor deze keus die heeft geleid tot enorme verliezen. Voorbeeld: huis verkocht, drie ton weggezet als pensioenvoorziening, afgegaan op het advies van de Nederlandse Bank. Nu geen pensioen meer...Volgens Trots op Nederland moet het kabinet deze groep mensen, zwaar gedupeerd, te hulp komen.

Het nalaten om herinvestering van de helft van de ING 10 miljard te eisen is natuurlijk niet de enige fout die er volgens Trots op Nederland in deze kredietcrisis gemaakt is. In de overeenkomsten met betrekking tot de kredieten van 10 miljard euro aan ING en de 3 miljard euro aan Aegon is een bepaling opgenomen dat de rente over deze enorme bedragen, te weten 850 en 255 miljoen euro, niet betaald hoeft te worden als die bedrijven het jaar ervoor geen dividend zullen uitkeren aan hun aandeelhouders.

Gaat u er maar rustig vanuit dat deze bedrijven tot 2011 geen dividend meer zullen gaan uitkeren om zodoende hun eigen vermogenspositie te versterken, hierdoor loopt onze minister van financiën jaarlijks het lieve sommetje van 1,1 miljard euro mis. En die rekening komt niet bij hem maar bij de belastingbetaler terecht want die mag straks opdraaien voor de honderden miljoenen euro's rente die betaald moet worden over die aan ING en Aegon uitgeleende EUR13 miljard. Deze bedrijven hebben dus feitelijk een gratis lening waar ze flink geld mee kunnen verdienen.

En dan zit er natuurlijk nog een vuiltje in de pijpleiding en dat is de enorme schadeclaim die onze minister te wachten staat na zijn uiterst onhandige opmerking over het feit dat `het slechtste deel van Fortis' in België is achtergebleven. Deze opmerking is mede verantwoordelijk voor de enorme waardedaling van het aandeel Fortis België en die schade zullen de aandeelhouders waarschijnlijk proberen te verhalen op de Nederlandse Staat. Ik denk dat het niet onverstandig zou zijn om hier in de toekomst alvast een flink bedrag voor te reserveren.

Beste mensen,
De komende drie jaar zal het leven van een MKB-er er met de maatregelen die dit kabinet heeft genomen niet makkelijker op worden. Er zal veel worden gevraagd van uw ondernemerschap. Een grote verantwoordelijkheid ligt op uw schouders, want u bent de motor van onze economie. En deze motor moet blijven draaien!

Trots op Nederland staat achter u.