Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018
2500 AE Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
12 november 2008 VO/FBI/72738

Onderwerp
Plan van scholen 2009-2010-2011

Er heeft een hernieuwde beoordeling plaatsgevonden van de aanvragen voor de Isaac Beeckman Academie in Kapelle en het Tjalling Koopmans College in Hardegarijp zoals aan de Kamer toegezegd in mijn brief van 2 oktober jl.
De berekeningen die de aanvrager heeft gepresenteerd waren zeer gedetailleerd en voor mijn departement moeilijk te controleren. Er is daarom de nodige tijd besteed aan het doorgronden van de gepresenteerde cijfers, die overigens ook nog op 26 oktober jl. zijn bijgesteld door de aanvrager. Er is volstaan met een steekproefsgewijze controle.
Rekening houdend met de voor- en natransporttijd en de reistijd per openbaar vervoer, kom ik nu tot de volgende conclusie.
Er is aangevraagd voor Kapelle voor de ab-richting een school voor mavo, een school voor havo en een school voor vwo. De school voor havo en voor vwo wordt op het Plan van scholen geplaatst (voldoende leerlingpotentieel) de school voor mavo niet (onvoldoende potentieel). Het onvoldoende potentieel van de mavo vloeit voort uit de aanwezigheid van een mavo van de ab-richting in Bergen op Zoom, waardoor circa 65% van het oorspronkelijk meegerekende potentieel niet mag worden meegeteld voor Kapelle.
Er is aangevraagd voor Hardegarijp voor de rk-richting een school voor mavo, een school voor havo en een school voor vwo. De school voor mavo en voor vwo wordt op het Plan van scholen geplaatst (voldoende leerlingpotentieel) de school voor havo niet (onvoldoende potentieel). Volgens de eigen berekeningen van de aanvrager is het aantal leerlingen 250 á 258, terwijl de wettelijke stichtingsnorm 270 is.
Er is geen formele informatie beschikbaar waaruit blijkt dat er huisvesting beschikbaar is; in feite had die informatie in het voorjaar 2008 door de aanvrager moeten worden geleverd. Om de aanvrager toch enigszins tegemoet te komen is gevraagd alsnog die informatie te leveren voor 9 november a.s. Afhankelijk van die informatie zullen de aangevraagde scholen met of zonder jaartal op het Plan van scholen worden geplaatst.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, zodat het Plan van scholen kan worden vastgesteld.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart