Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

14-11-2008

Hoogleraar Peter Eimers over de positie van accountants

'Accountants moeten meer aansluiten bij veranderingen in de maatschappij'

De veranderende wereld vraagt om een andere accountant. De accountant van de toekomst is een professional die meer dan voorheen proactief handelt vanuit een maatschappelijke oriëntatie, vaker samenwerkt in multidisciplinaire teams en een diepgaander kennis heeft van informatietechnologie. Dat is de boodschap van Peter Eimers bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar Auditing aan de Vrije Universiteit. In zijn oratie pleit Peter Eimers bovendien voor een betere overlegstructuur tussen accountants en toezichthouders.

De problematiek van de kredietcrisis wordt volgens Peter Eimers mede veroorzaakt doordat verschillende partijen ieder een puzzelstukje kennen, maar niemand de hele puzzel kan overzien. Ondernemers en accountants kennen de onderneming, maar hebben niet de mogelijkheid en de bevoegdheid om de hele keten te overzien. Toezichthouders hebben die bevoegdheid wel, maar kunnen voor het nemen van toezichtbeslissingen onvoldoende dicht op de microfeiten zitten. Een betere overlegstructuur tussen accountants en toezichthouders kan een rol spelen om trends te signaleren die normaal buiten het bereik van de accountantsverklaring blijven.

Het bestaansrecht van accountants ligt in het geven van zekerheid aan het maatschappelijk verkeer. Dat zijn beleggers, bankiers, overheid, personeel, leveranciers, milieugroeperingen en andere belanghebbenden. Als de accountant onvoldoende aansluit bij de behoeften van het maatschappelijk verkeer, dan verliest hij relevantie. Door globalisering en digitalisering wordt de wereld complexer. Bovendien worden bedrijven meer op de vingers gekeken als het gaat om milieu. Op steeds meer terreinen wordt verwacht dat marktpartijen transparant zijn en verantwoording afleggen over hun doen en laten, over veel meer zaken dan alleen de jaarrekening. Voorbeelden hiervan zijn 'in control statements', naleving van wet- en regelgeving, maatschappelijke verslagen, en verantwoordingen over energieverbruik en andere milieuzaken. In deze omgeving moet de accountant zijn bestaansrecht opnieuw waarmaken: het verstrekken van zekerheid.

Accountants moeten daarom actiever de dialoog zoeken met het maatschappelijk verkeer over de behoeften aan zekerheid en op welke wijze de accountant hieraan invulling kan geven. De wijze van rapporteren - veelal de huidige accountantsverklaring - kan hiermee ook veranderen. Uiteindelijk gaat het erom dat de accountant de taal spreekt van de belanghebbende bij de verantwoording. Peter Eimers pleit daarom tevens voor een onderzoek over de wijze van rapporteren door accountants aan hun opdrachtgevers en andere belanghebbenden in de toekomst.

Voor accountantsopleidingen is de uitdaging om deze nieuwe accountants op te leiden. IT-kennis en -vaardigheden om deze kennis in te zetten bij de controlefunctie en het intensiever samenwerken met specialisten zijn hierbij belangrijke speerpunten. Onderzoekers op het gebied van audit en assurance worden uitgenodigd om aan te sluiten bij de accountant die opereert in de veranderende omgeving en hem te helpen ook in de toekomst een relevante rol te laten spelen in de samenleving.