Gemeente Aalten


Kraskaart met alcoholadvies voor vaders

Alle gezinnen met kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 15 jaar hebben in de gemeente Aalten een kraskaart met een alcoholadvies voor vaders ontvangen

Burgemeester Bert Berghoef en wethouder Hans Martijn Ostendorp vragen hiermee de aandacht van ouders en opvoeders voor hun rol ten opzichte van alcohol. Ouders hebben meer invloed op het drinkgedrag van hun kinderen dan zij vaak denken. Met de kreet `D'RAN' (dit staat voor: er vol voor gaan, in het Achterhoekse dialect) wordt duidelijk gemaakt dat het belangrijk is dat ze hier iets mee doen. Dit is uitgewerkt in drie praktische tips op de achterkant van de kaart:

§ Houd de volgende regel aan: `geen alcohol tot 16 jaar, thuis niet én buitenshuis niet'.

§ Drinkt uw kind al? Maak dan duidelijke afspraken en laat zien dat u hier als vader en moeder samen achter staat.

§ Het goede voorbeeld geven werkt: wees matig met alcohol in het bijzijn van uw kinderen.

Op de achterkant van de kaart vinden ouders daarnaast een krasvlak met daarachter een code, waarmee zij kans maken op kaartjes voor een voetbalwedstrijd van De Graafschap. Daarvoor kunnen zij tot 28 november de code invullen op www.d-ran.nl. Met het goede voorbeeld geven kun je als ouder niet vroeg genoeg beginnen. Daarom is de kaart verstuurd aan ouders met kinderen vanaf 1 jaar. De kaart moet vooral vaders aanspreken. Andere activiteiten, zoals ouderavonden en voorlichting tijdens het gezondheidsonderzoek van de GGD, bereiken vooral de moeders. Maar ook vaders hebben een belangrijke rol in de opvoeding van hun kind ten opzichte van alcohol. Dit begint al vroeg met het goede voorbeeld geven. En als alcoholgebruik eenmaal aan de orde is, dan is het belangrijk dat beide ouders het eens zijn over de regels. De komende tijd volgt meer informatie over alcohol en opvoeding. Dit in het kader van het project `Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek', dat de acht gemeenten, politie, justitie, IrisZorg en GGD Gelre-IJssel samen met regionale en plaatselijke partners hebben opgepakt.

Wilt u reageren, dan kunt u mailen naar
minderdrinken@ggdgelre-ijssel.nl