Gemeente Voerendaal

\ 14/11/2008 - Dag van Respect

Respect begint bij jezelf

Burgemeester Ed Sprokkel en wethouder Pierre Verbraak stonden op 13 november jl. voor de groepen 7 en 8. Net als veel andere collegas in Zuid-Limburg, gaven zij op deze Dag van Respect een gastles. In de gemeente Voerendaal meldden Basisschool Cortemich in Voerendaal, Basisschool Ummer Clumme in Klimmen en Basisschool St. Theresia in Ransdaal zich aan. Hun oproep aan de leerlingen? Respect voor een ander begint bij jezelf. Niet alleen vandaag, maar alle dagen van het jaar.
RESPECT! Met grote letters verschijnt het woord vanochtend op het schoolbord. Maar wat is respect? De vingers gaan meteen de lucht in. Iemand helpen, troosten, beleefd en aardig zijn, weten de kinderen feilloos op te noemen. Ook denken ze aan vriendschap, waardering en gelijkheid. Respect begint met kleine dingen, met een hand geven of dankjewel zeggen.
Oorlog en verdriet is er in de wereld teveel: ver weg, maar ook dichtbij. Soms zelfs in je eigen straat. Iemand haten is een slechte eigenschap. Je moet anderen behandelen, zoals je zelf behandeld wilt worden.
Heb respect voor het leven, is de boodschap van de gastdocenten. Niet alleen voor jezelf en andere mensen, maar ook voor de natuur, het milieu en de dieren. Respect toon je ook door niet je vieze zakdoek op straat gooien. Discrimineren of racistisch zijn om iemands huidskleur of geloof, hoort niet. Interesse in een ander tonen is ook al een blijk van respect.

De kinderen worden opgeroepen om allemáál, 365 dagen per jaar, respect te tonen en dat ook uit te dragen als ze volgend jaar naar de middelbare school gaan. Maar dan is het uurtje alweer om en meldt de échte meester dat het tijd is om weer te gaan rekenen.