RDW

november 2008

Wijzigen kentekenbewijs ook via internet

Nieuw initiatief bespaart tijd
Zoetermeer, 14 november 2008

Eigenaren van autoâs kunnen hun kentekenbewijs vanaf april 2009 digitaal schorsen. Ze hoeven daarvoor dan niet meer naar het postkantoor, maar kunnen op elk moment van de dag inloggen op de website van de RDW. Daar kunnen zij de geldigheid van hun eigen kentekenbewijs tijdelijk wijzigen.

Als iemand voor een langere periode geen gebruik maakt van een voertuig, hoeft hij in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Er geldt dan ook geen WA of APK verplichting. Hiervoor moet het kenteken wel âgeschorstâ worden. Dat betekent dat in het kentekenregister staat vermeld dat het voertuig tijdelijk niet op de weg komt. Zo is het voor bijvoorbeeld de politie ook duidelijk dat deze auto niet meer mag rijden op de openbare weg.

Voor het schorsen, annuleren of verlengen er van moet de eigenaar momenteel naar het postkantoor. Vanaf april 2009 kan de aanvrager dus vanuit huis, digitaal, de geldigheid van zijn kenteken schorsen. De aanvrager logt dan in op de website van de RDW, www.rdw.nl en regelt daar de schorsing. Dat kan 24 uur per dag, dus op het tijdstip dat het de aanvrager uitkomt. De identificatie gebeurt via DigiD en betaling via internetbankieren van de eigen bank (iDeal). Schorsen kost ⬠68,- (tarief 2008)

De RDW verwacht dat in 2009 ongeveer 380.000 kentekens worden geschorst, verlengd, of beëindigd (dat is bijna 4% van het Nederlandse wagenpark). 90% daarvan gebeurt door particulieren. Door deze handelingen nu digitaal aan te bieden, scheelt dat de voertuigbezitter veel tijd. Gemiddeld levert het een geschatte tijdwinst per handeling van 70 minuten op.