Beheer van de gelden van Joodse oorlogswezen was naar behoren

14/11/2008 11:23

Stichting Joods Maatschappelijk Werk

Joods Maatschappelijk Werk (JMW) heeft kennis genomen van het onderzoeksrapport 'Rekenschap'. Dit historisch en financieel wetenschappelijk onderzoek naar de wijze, waarop de Joodse voogdij-instellingen de vermogens van de wezen in de jaren 1945-1966 beheerd hebben, is uitgevoerd in opdracht van de stichting Samenwerkingsverband-JMW, JMW, het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers en de stichting Nederlands-Joodse Oorlogswezen in Israël. De conclusie van de onderzoekers en de Begeleidingscommissie is, dat het beheer naar behoren is geweest en zich positief heeft onderscheiden van het destijds geldende Overheidsbeleid (zie ook het persbericht van de Begeleidingscommissie en de onderzoekers).

JMW aanvaardt de conclusies zoals deze door de onderzoekers, na twee jaar diepgaand onderzoek, zijn getrokken en constateert dat voor de aantijgingen die geuit zijn aan het adres van de bestuurders, directies en medewerkers van de voormalige Joodse voogdij-instellingen geen grond bestaat.

JMW hoopt dat alle betrokkenen zich bij de conclusies van "Rekenschap" neerleggen.

Als rechtsopvolger van 'de Fusie' achtte het Samenwerkingsverband-JMW het zijn plicht om alles te doen wat mogelijk was om de waarheid boven tafel te krijgen. Daartoe werden samen met JMW, het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) en de Stichting (Israël) Nederlands-Joodse Oorlogswezen in Israël de onderzoeksvragen opgesteld en een onderzoeksopzet uitgewerkt.

Een onafhankelijke Begeleidingscommissie werd ingesteld bestaande uit:


- drs. A.J. van Gils (oud-directeur van de Pensioen- en Uitkeringsraad)


- drs. C.J. Ruppert (projectdirecteur bij het Ministerie van Financiën en in de periode 1997-2001 projectleider Tegoeden Wereldoorlog II bij het Ministerie van Financiën); en


- drs. E. van Thijn (oud-burgemeester van Amsterdam en destijds lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal).

Als onderzoekers werden aangetrokken: de historicus dr. J. Joor en de registeraccountant drs. F. Hoek.

Voor eventuele toelichting van de zijde van JMW kunt u zich wenden tot de heer drs. Harry J. van den Bergh, voorzitter Raad van Toezicht JMW, tel. 020-6459125; mobiel: 06-53221201

JMW, 14 november 2008





http://www.joodswelzijn.nl